Dakar 2019: Nejrychlejší Loeb, Al-Attiyah výrazně upevnil vedení

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah dnes udělal důležitý krok na cestě za svým třetím vítězstvím na Rally Dakar. S vozem Toyota Hilux a francouzským navigátorem Mathieu Baumelem obsadil v osmé etapě druhou příčku. Katařan dnes nestačil Sébastienu Loebovi s Peugeotem, ale všechny nejbližší soupeře nechal za svými zády.

Úterní speciálka měřila 360 kilometrů, její trať procházela dunami oblasti Ica a náročnost zvyšovala ještě vysoká teplota vzduchu, která se vyšplhala až ke 40 stupňům. Byla specifická také svým formátem, kdy do rychlostní zkoušky vyráželo nejprve deset nejrychlejších motocyklistů z předchozího dne, po nich deset automobilů a pět kamionů, následovali všichni zbývající motocyklisté, čtyřkolkáři a pak teprve další automobily. Sébastien Loeb je po včerejších technických problémech až ve druhé skupině.

Nejprve se tedy pozornost soustředila na Al-Attiyaha. Po 159 kilometrech měl Katařan před Stéphanem Peterhanselem (Mini JCW Buggy), kterému před etapou patřila druhá příčka průběžného pořadí, náskok jedné minuty a 41 sekund. Výtečně zvládl i průjezd prvními dunami a na čele měl k dobru už šest minut, nikoliv však před Francouzem, ale před dvojicí Giniel de Villiers (Toyota), Jakub Przygoński (Mini JCW Rally). Třináctinásobný vítěz Dakaru vyjel z dun se čtrnáctiminutovým mankem, které do cíle ještě výrazně narostlo.

„Dnes jsme opravdu zabrali, jsem spokojený,“ hodnotí Nasser Al-Attiyah. „Měli jsme jeden pomalý defekt na výjezdu z dun. Nikde v dunách jsme neuvízli a udržovali jsme opravdu dobré tempo. Mathieu také dobře navigoval. Samozřejmě je jednodušší, když před sebou vidíme stopy. Včera jsme jeli první a bylo to velmi těžké. Ale dva dny Dakaru pořád ještě zbývají. Jdeme den za dnem, ještě si musíme počkat. Naším hlavním cílem bylo porazit Stéphana, který je teď za námi. Zkusíme zvládnout příští dva dny.“

Stéphane Peterhansel, Rally Dakar 2019

Peterhansel dnes potřeboval výrazným rozdílem porazit Al-Attiyaha, pokud chtěl ještě pomýšlet na celkové vítězství. Stal se však pravý opak. Francouz byl o 24 minut pomalejší, celkově na leadera závodu ztrácí už 53 minut a v průběžném pořadí klesl na čtvrtou příčku za dnes pátého a celkově druhého Naniho Romu (Mini JCW Buggy) a Loeba. Tuto trojici nyní dělí pouhých sedm minut.

Sébastien Loeb s Danielem Elenou byli na speciálce o sedm a půl minuty rychlejší než Al-Attiyah, připsali si už čtvrté etapové vítězství v letošním ročníku a polepšili si ze čtvrtého na třetí místo. Na průběžně druhého Romu ztrácejí pouze 16 sekund.

„Byl to velmi dobrý den, jen na šestém kilometru jsme měli defekt, takže jsme hned na začátku speciálky museli vyměnit kolo, což bylo trochu otravné,“ rekapituluje Sébastien Loeb. „Ještě jsme se dopustili drobné chyby na jednom waypointu, který jsme hledali dvě nebo tři minuty, ale pak už to bylo dobré. Není špatné být po dnešku třetí, když jsme včera ztratili čtyřicet minut. Uvidíme. Pořád ještě zbývají dvě etapy.“

Kuba Przygoński, Dakar 2019

Przygoński v etapě vybojoval třetí místo a o více než 47 minut porazil Cyrila Desprese (Mini JCW Buggy), který zapadl v dunách ani ne půl kilometru od místa, kde se do stejných problémů dostal i Carlos Sainz s třetí buggy Mini. V průběžném pořadí zůstává Polák šestý, ale náskok pátého Desprese se ztenčil už jen na 4:23 min.

Roma dojel do cíle jako pátý za Ginielem de Villiersem (Toyota). Ze Španělova pohledu však bylo mnohem důležitější, že v průběžném pořadí postoupil na druhou pozici.

Martin Prokop si ve včerejší etapě bolestivě narazil zápěstí, přesto dnes společně s navigátorem Janem Tománkem a vozem Ford F-150 Raptor týmu MP-Sports skončili sedmí. Stejnou příčku drží i celkově. Před osmým Yazeedem Al-Rajhim (Mini JCW Rally), který dnes byl o necelých šest minut rychlejší, mají bezmála hodinový náskok.

Průběžné pořadí automobilů po 8. etapě:

1. Al-Attiyah / Baumel (Toyota) 29:15:50
2. Roma / Haro Bravo (Mini 4×4) +46:29
3. Loeb / Elena (Peugeot) +46:45
4. Peterhansel / Castera (Mini Buggy) +53:30
5. Despres / Cottret (Mini Buggy) +2:15:27
6. Przygonski / Colsoul (Mini 4×4) +2:19:50
7. Prokop / Tománek (Ford) + 2:56:07
8. Al-Rajhi / Gottschalk (Mini 4×4) +3:54:57

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu