Dakar 2019: Novým leaderem Price. Brabec a Svitko končí

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Osmá etapa Rally Dakar 2019 byla mimořádně úspěšná pro tovární tým KTM. Matthias Walkner si připsal druhé etapové vítězství v letošním ročníku, zatímco Toby Price se ujal vedení v průběžném hodnocení. Dosavadní leader Ricky Brabec musel ze závodu odstoupit kvůli poruše motoru své Hondy.

Pro motocyklisty byla rychlostní zkouška úterní etapy se svými 360 kilometry nejdelší z celé soutěže. Úvodní část se jela po rychlých pistách, pak však přišel další boj v obrovských dunách pouště Ica.

Matthias Walkner vyrážel na trať za devíti motocyklisty a také za prvními dvěma auty, proto se musel vypořádat s prachem, který za nimi zůstával viset ve vzduchu. Obhájce loňského vítězství přesto postupně zrychloval a v cíli se radoval z etapového vítězství, které ho v průběžném pořadí posunulo na třetí pozici, šest minut a 30 sekund za vedoucím týmovým kolegou Pricem.

„Dnes jsem se snažil jet celou dobu naplno. Jet společně s auty nebylo úplně špatné. Pár mě jich dojelo na pistách, ale já jsem se před ně dostal při nájezdu do dun,“ popisuje Matthias Walkner. „Při dotankování jsem viděl, že Toby zajíždí skvělé časy, proto jsem věděl, že se do toho musím v písku opřít. Ve feš-feši jsem měl několik lehčích pádů, byla tam docela mlha, takže poměrně dlouhou dobu nebylo vidět moc daleko před sebe. Se svým výkonem jsem dnes spokojený. Uvidíme, co přinesou příští dva dny.“

Pablo Quintanilla, Dakar 2019

Ve výsledcích etapy i v průběžném hodnocení se mezi Walknera a Price vklínil Pablo Quintanilla s tovární Husqvarnou. Dnes byl jen o 45 sekund pomalejší než Rakušan, v celkovém součtu zaostává za Australanem o minutu a tři sekundy.

„Z mého pohledu dnes vše šlo podle plánu,“ tvrdí Pablo Quintanilla. „Dnešní rychlostní zkouška nebyla jednoduchá. Fyzicky i mentálně to bylo náročné, ale vydal jsem ze sebe to nejlepší a jel naplno od startu až do cíle. Závod už trvá devět dní a my všichni cítíme dopady těchto náročných etap na svých tělech. Jsem opravdu spokojený s tím, jak na tom celkově jsem. Odstup od Tobyho je malý a pořád před sebou ještě máme dva dny závodění.“

Toby Price letos ještě nevyhrál etapu, vlastně v žádné nebyl lépe než třetí, přesto vede. To jen potvrzuje, jak vyrovnaný je boj na špici kategorie motocyklů. Dnes sice na waypointech dlouho vedl, nakonec ale na Walknera ztratil minutu a třináct sekund. Po téměř 29 hodinách závodění na rychlostních zkouškách má před Quintanillou k dobru minutu a tři sekundy.

„Věděl jsem, že dnešek bude pro celkový výsledek hodně důležitý, proto jsem ze sebe vydal všechno. Zápěstí mě teď opravdu bolí,“ připomíná Toby Price zranění, které utrpěl během přípravy na Dakar. „Byla to dlouhá speciálka, ale těší mě, jak to šlo. Přes noc si trochu odpočinu a zítra budu znovu útočit.“

Čtvrtou příčku celkově udržel vítěz předchozí etapy a dnes čtvrtý Sam Sunderland s dalším motocyklem továrního týmu KTM.

Ricky Brabec, Dakar 2019

Černý den prožil tovární tým Honda a hlavně Ricky Brabec. Američan letos vyhrál jednu etapu, po čtvrté a po včerejší vedl v průběžném hodnocení a patřil k největším hvězdám závodu. Jeho naděje na dakarský úspěch se však definitivně rozplynuly na 56. kilometru úterní rychlostní zkoušky, kdy jeho stroj zastavila porucha motoru. Ze stejného důvodu musel Brabec skončit i před rokem v desáté etapě.

Po Brabecově odstoupení se mohl do čela posunout ještě ráno druhý Adrien Van Beveren. Jenže tovární jezdec Yamahy byl dnes o více než jedenáct minut pomalejší než Walkner a v průběžném pořadí klesl na páté místo.

Porucha motocyklu vyřadila také průběžně osmého Štefana Svitka (KTM).

Z českých jezdců byl opět nejúspěšnější Milan Engel. Se svou KTM dnes zajel 21. čas a v celkové klasifikaci je už šestnáctý! Jablonecký závodník týmu Moto Racing Group jede Dakar popáté, jeho zatím nejlepším výsledkem bylo 30. místo při debutu v roce 2015.

Průběžné pořadí motocyklů po 8. etapě:

1. Toby Price (KTM) 28:53:08
2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +1:03
3. Matthias Walkner (KTM) +6:35
4. Sam Sunderland (KTM) +6:38
5. Adrien Van Beveren (Yamaha) +9:54
6. Andrew Short (Husqvarna) +39:27
7. Xavier de Soultrait (Yamaha) +46:17
8. Luciano Benavides (KTM) +1:04:24
16. Milan Engel (KTM) +4:22:54

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu