Dakar 2019: Nicolás Cavigliasso přepisoval rekordy

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Nicolás Cavigliasso na Rally Dakar 2019 vyhrál devět z deseti etap a v kategorii čtyřkolek zvítězil s náskokem jedné hodiny a 55 minut. Takovou suverenitu co do počtu etapových vítězství v poměru k počtu etap historie Dakaru nepamatuje. Přitom 27letý Argentinec jel slavnou rally teprve podruhé.

Ano, je pravda, že loňský vítěz Ignacio Casale odešel do kategorie SxS a čtyřkolkářský trůn se uvolnil. SxS dal přednost i Sergej Karjakin, který vládl quadům na Dakaru v roce 2017. Nicméně konkurence zůstala mezi čtyřkolkáři stále velice silná.

Napoprvé stříbro

Cavigliasso na sebe důrazně upozornil už před rokem, kdy na dakarské rally debutoval. Tehdy byl ještě po čtvrtém dnu až osmý. Pak ale vyhrál pátou etapu ze San Juanu de Marcona do Arequipy a poskočil na čtvrtou příčku. Na počátku druhého týdne si po maratonských etapách o další stupínek polepšil a když v jedenácté etapě z Belénu do Fiambaly přidal další etapové vítězství, posunul se na druhou pozici, kterou už udržel až do cíle. Třetího Jeremíase Gonzáleze Ferioliho porazil o půl hodiny.

Nicolás Cavigliasso, Dakar 2019

Napodruhé totální nadvláda

23letý González Ferioli, který na Dakaru letos startoval popáté a kromě trofeje za třetí místo z loňska se může pyšnit i stříbrem z roku 2015, si před startem 41. ročníku dělal na vítězství minimálně stejný zálusk jako Cavigliasso.

Rodák z Cordoby ovšem žádné drama nepřipustil. Vedl od úvodního dne a v průběhu prvního týdne před sebe pustil Gonzáleze Ferioliho jen ve třetí etapě. Ovšem i tehdy zaostal pouze o minutu a tři čtvrtě. Den volna v Arequipě tak trávil jako leader průběžného pořadí s více než 49minutovým náskokem, který ve druhé polovině rally ještě o více než hodinu navýšil.

„Nebylo to snadné. V přípravě na letošní Dakar jsem opravdu dřel,“ řekl Nicolás Cavigliasso v cíli poslední etapy. „Byl to teprve můj druhý Dakar, ale pořád jsem do toho šel naplno, protože jsem chtěl vyhrát. Teď jsem jednička mezi čtyřkolkáři a z toho mám radost.“

Druhé místo tedy podruhé ve své kariéře obsadil Jeremías González Ferioli, jenž se při všech svých pěti startech na Dakaru prosadil mezi šest nejlepších. Argentinskou nadvládu podtrhl třetím místem Gustavo Gallego, který při svém třetím startu Dakar poprvé dokončil.

Jediný český zástupce v kategorii čtyřkolek Tomáš Kubiena měl závod skvěle rozjetý, v páté etapě však musel kvůli technické závadě odstoupit.

Výsledky Rally Dakar 2019 – čtyřkolky:

1. Nicolás Cavigliasso (Yamaha) 43:01:54
2. Jeremías González Ferioli (Yamaha) +1:55:37
3. Gustavo Gallego (Yamaha) +2:11:48
4. Alexandre Giroud (Yamaha) +4:02:41
5. Manuel Andujar (Yamaha) +6:38:10

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu