Tomáš Kubiena ani napotřetí Dakar nedokončil

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Tomáš Kubiena se svým quadem Ibos Hawk 690 nezdolal nástrahy maratonských etap Rally Dakar 2019 a těsně před polovinou musel ze soutěže odstoupit. Závod pro něj skončil v páté etapě, před kterou figuroval na páté pozici průběžného hodnocení čtyřkolkářů.

Při svém třetím startu se Kubiena od počátku pohyboval vysoko. V první etapě byl z 25 quadistů třetí nejrychlejší, v následujících dnech průběžným pořadím mírně klesal, ale stále se držel mezi šesticí nejlepší, navzdory nepříjemné rýmě, která ho trápila, i výměně motoru po třetí etapě.

Ovšem ve čtvrté etapě, první ze dvou maratonských, přišly problémy zásadnější povahy.

„Zase prokluzuje spojka, chybí výkon, potom jsem ve feš-feši opět nabral prach do motoru, takže mi to žere olej. Stál jsem u dvaceti lidí, jestli by mi olej nedali, ale nikdo mi ho nedal, tak jsem musel jet na půl plynu, aby fungoval tlak. A na závěr jsem v řečišti zevnitř prorazil ráfek, takže ještě jedu na prázdné gumě,“ hlásil Tomáš Kubiena po dojezdu čtvrté etapy z Moqueguy, kde se v rámci pravidel maratonské etapy museli účastníci soutěže obejít bez pomoci mechaniků a zázemí svých týmů.

42letý závodník ještě v pátek odstartoval do další speciálky a doufal, že se dokáže vrátit do Arequipy, kde celý dakarský peloton stráví v sobotu 12. ledna volný den. Ale nepodařilo se a Kubiena musel se závadou motoru a spojky odstoupit už v úvodní části rychlostní zkoušky.

Pro Tomáše Kubienu tak zůstává pátá dakarská etapa zatím zakletá. Pátý den odstupoval ze slavného maratonu i při svém debutu v roce 2017, před rokem vydržel v soutěži ještě o dva dny méně.

Kategorii čtyřkolek v prvním týdnu dominoval Nicolás Cavigliasso s Yamahou YFM700R. Argentinec loni při debutu na Dakaru obsadil druhé místo. Letos zatím vyhrál čtyři z pěti odjetých etap a před celkově druhým krajanem Jeremíasem Gonzálezem Feriolim (Yamaha) vede o 49 a půl minuty. Třetí je už s více než hodinovou ztrátou další Argentinec Gustavo Gallego (Yamaha).

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu