Ouředníček přivezl pátou dakarskou medaili

Rubrika: Tiskové zprávy  
/ Aktualizováno:

Letošní ročník Rally Dakar považuje mnoho závodníků za jeden z nejtvrdších vůbec. Pro Tomáše Ouředníčka byl však zatím nejúspěšnější jak z pohledu celkové pozice, tak i výsledků dílčích etap. Společně s navigátorem Davidem Křípalem dokončili 41. ročník Rally Dakar na sedmnáctém místě, zajeli patnáctý nejrychlejší čas v deváté etapě a v kategorii T1.1 obsadili osmou příčku. Ouředníček dokončil pátý z šesti Dakarů, kterých se zúčastnil, z toho potřetí jako pilot.

„První den jsme vařili benzín, ale přesto jsme etapu dokončili jako nejrychlejší Češi na čtyřech kolech, což pro nás byl slibný začátek. V druhé etapě jsme bohužel přišli o šestý rychlostní stupeň a výrazně nás to zpomalilo. Kromě této poruchy jsme ale s autem neměli žádný závažný technický problém. Rozhodli jsme se však, že pojedeme opatrně a soustředíme se na dosažení cílové pásky. Brzy jsme si totiž uvědomili, že letošní Dakar je možná nebezpečnější než kdy předtím. Tento ročník byl na závažné nehody bohatý.“

Ve čtvrté etapě Ouředníček s Křípalem také zažili tuto temnější stránku Dakaru: „Snažili jsme se předjet auto z pravé strany, odkud foukal vítr. Pilot Mitsubishi nás zřejmě neviděl a sjel nám do cesty. Musel jsem strhnout řízení, abych zabránil nehodě. Bohužel tam byla obrovská díra a do ní jsme ve vysoké rychlosti najeli. Náraz byl opravdu strašný. V první chvíli jsem myslel, že auto poletí přes střechu, ale naštěstí přistálo na všechna čtyři kola. Když jsme vylezli z auta, byli jsme překvapení, že nebylo úplně zničené. Jen přední ližina byla prohnutá a plynový pedál také,“ popsal pilot nejdrsnější moment v závodě.

Tomáš Ouředníček, Dakar 2019

V posledních dnech rally Ouředníček s Křípalem překonali výsledková maxima své dosavadní závodní kariéry. Zajeli svůj nejlepší výsledek v etapě, a to patnácté místo v deváté etapě, a především získali sedmnáctou příčku v celkové klasifikaci Rally Dakar. Sedmnáctá pozice má pro Tomáše Ouředníčka osobní význam. Jeho dcera slavila své dvanácté narozeniny přesně poslední den Dakaru, 17. ledna, a požádala tátu, aby domů přivezl sedmnácté místo jako narozeninový dárek. To se podařilo a mise byla splněna.

Navigátor David Křípal se zúčastnil Rally Dakar již podruhé. Oproti úspěšnému, ale opravdu dobrodružnému ročníku 2018, to byl velký rozdíl: „Letošní Dakar byl úplně jiný než můj první. Tento rok jsme neměli skoro žádné technické problémy. Vrátili jsme se domů se skvělým sedmnáctým místem, což je pro nás velmi dobrý výsledek. Pro navigátory nebyly letošní roadbooky moc informativní. Prakticky obsahovaly jen směry a téměř žádné informace o nebezpečí, což se odrazilo v množství nehod. Tomáš odvedl skvělou práci během celého závodu a jsme velmi spokojení s naším výsledkem.“

Tomáš Ouředníček, Dakar 2019

„Vše skvěle fungovalo, celý tým i auto. Tohle byl můj doposud nejlepší Dakar. Ani ne tak kvůli finálnímu výsledku, ale díky tomu, že jsme byli součástí velmi dobře organizovaného a profesionálního týmu. Do budoucna je šance, že tato spolupráce bude pokračovat. Nejprve se ale musím celkově zotavit a být stoprocentně v pořádku. Potom mohu přemýšlet o dalším závodění.“

„Rád bych poděkoval všem, kteří nám pomohli v naší cestě od nehody v Maroku přes start na Dakaru a po celou dobu tohoto závodu. Zvláště pak Martinovi Prokopovi a celému jeho týmu. Jsem velmi vděčný, že při nás naši partneři zůstali i v těžkých časech a neustále nás podporovali, i když budoucnost nebyla vůbec jistá. Jejich důvěra pro nás byla velkým motivem najít způsob, jak se zúčastnit Dakaru. Chtěl bych poděkovat i všem našim fanouškům za podporu, kterou jsme dostávali prostřednictvím sociálních médií a dalších kanálů,“ dodal k celé Rally Dakar Tomáš Ouředníček.

Tisková zpráva Tomáše Ouředníčka (editováno)

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu