FIM usiluje o zařazení Dakaru 2020 do mistrovství světa

Rubrika: Dakar 2020, FIM MS CCR, Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Nový prezident Mezinárodní motocyklové federace (FIM) Jorge Viegas podniká kroky, aby se Rally Dakar už v roce 2020 stala součástí motocyklového světového šampionátu v cross-country rally. V průběhu letošního ročníku jednal Portugalec o možnosti spolupráce s představiteli pořádající Amaury Sport Organisation (A.S.O.) přímo v Peru.

Viegas nahradil na konci minulého roku v čele FIM Venezuelana Vita Ippolita a začlenění Dakaru do kalendáře FIM Mistrovství světa v cross-country rally prosazoval již dříve.

Historie šampionátu sahá do roku 1999, kdy se poprvé jel jako světový pohár. Od roku 2003 je oficiálním mistrovstvím světa. Dakar však dosud nikdy nebyl jeho součástí.

Pokud by se Dakar stal jedním z podniků série FIM, rozhodně by byl v důstojné společnosti. Letos se do světového šampionátu započítávají výsledky čtyř soutěží a ne ledajakých. Sezona odstartuje na přelomu března a dubna známou Abu Dhabi Desert Challenge. V červenci naváže Silk Way Rally, jež je poprvé ve své historii otevřena pro motocyklisty. Na počátku září poměří světová špička své síly při Atacama Rally v Chile a generálkou na Dakar bude pro většinu předních týmů a jezdců už tradičně říjnová Rallye du Maroc.

Viegas doufá, že by se Dakar mohl včlenit do světového šampionátu už příští rok. Ještě před tím však FIM a A.S.O. musí sjednotit technická a sportovní pravidla.

„Mistrovství světa 2020 musí začít Dakarem,“ hájí svou ideu rezolutně Jorge Viegas. „Kvůli délce a obtížnosti navrhuji, aby se za něj uděloval dvojnásobný počet bodů. Po stránce bezpečnosti je pro nás Dakar příkladem. V tomto ohledu se máme co učit. Na plánu pracuji už několik let a teď, když jsem prezidentem, ho chci skutečně prosadit.“

A.S.O. se zatím k případné spolupráci odmítá vyjádřit.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu