Baja Russia 2019: Vede Lauronen, Zapletal atakuje pódium

Rubrika: Auto, Baja Russia, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Tapio Lauronen s Mitsubishi byl nejrychlejší na obou rychlostních zkouškách sobotní etapy Baja Russia – Northern Forest a ujal se vedení v průběžném hodnocení úvodního podniku Světového poháru FIA v cross-country bajách 2019.

V sobotu dopoledne absolvovali účastníci ruské baji druhou rychlostní zkoušku. Noční mráz pomohl kvalitě cest. Povrch zůstal relativně tvrdý i po průjezdu všech 44 účastníků. Odlišné podmínky však panovaly na třetím testu, ačkoliv jeho trať z velké části kopírovala dopolední erzetu. Na sluníčku opět roztála vrchní vrstva ledu, která se proměnila v břečku. Odpoledne tudíž tratě hodně klouzaly.

Tapio Lauronen, Baja Russia Northern Forest 2019
Tapio Lauronen s Mitsubishi vyhrál obě sobotní rychlostní zkoušky a ujal se vedení

Tapio Lauronen byl na páteční superspeciálce pátý, když za vítězným Vladimirem Vasiljevem (Mini) zaostal o 49 sekund. V sobotu ale nechal Rusa pokaždé za sebou a po druhé etapě před ním vede s náskokem dvou minut a 46 sekund.

„Byl to dobrý den,“ radoval se v cíli třetí rychlostní zkoušky Tapio Lauronen. „Včera jsme trochu ztratili kvůli drobnému problému, proto jsme se do toho dnes museli opřít. Během RZ3 jsme opět měli menší problémy se zavěšením. Špatně jsme ho nastavili a auto tvrdě naráželo o zem při dopadu po skocích a při jízdě v kolejích. Na zítřek to o centimetr zvedneme, abychom mohli jet rychleji hlavně ve druhém průjezdu, kdy už trať není v tak dobré kondici. A samozřejmě se budeme dál držet naší taktiky, kterou je jízda naplno!“

Benediktas Vanagas (Toyota) a Miroslav Zapletal (Hummer) ztrácejí dalších osm minut a svádějí souboj o třetí příčku. Na RZ2 byl o třináct sekund rychlejší český závodník.

„Když jsme do erzety startovali, byla ještě docela tma. Po dvaceti nebo třiceti kilometrech jsme nezvládli pravotočivou zatáčku a jedním z důvodů byla i horší viditelnost,“ popsal Miroslav Zapletal v cíli druhého testu. „Před startem jsme navíc udělali chybu. Špatně jsme spočítali množství paliva a natankovali jsme ho víc, než bylo potřeba. Auto bylo těžší a já jsem musel jet o něco opatrněji, než bych si přál.“

Odpoledne Zapletal s Litevcem prohrál o 55 sekund, ale před závěrečnou etapou oba dělí pouhá půlminuta.

V neděli jsou na programu další dvě rychlostní zkoušky (125 a 104 km). Z velké části se pojedou na stejných tratích jako dnes, ovšem v protisměru.

Baja Russia Northern Forest 2019 – Pořadí po 2. etapě (RZ3)

1. Lauronen / Lauronen Mitsubishi Pajero 2:58:19
2. Vasiljev / Žilcov Mini Cooper Countryman +2:46
3. Vanagas / Boba Toyota Hilux +10:42
4. Zapletal / Sýkora Hummer H3 Evo 7 +11:14
5. Novikov / Novikov G-Force BARS +14:10
6. Rudskoj / Zagorodňuk G-Force BARS +22:31

Kompletní průběžné pořadí po 2. etapě (pdf)

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu