Baja Russia 2019: Lauronen nedal Vasiljevovi šanci, Zapletal nedojel

Rubrika: Auto, Baja Russia, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Finská posádka Tapio Lauronen – Toni Lauronen s vozem Mitsubishi Pajero vyhrála ruskou baju, která se jela v Karélii jako první podnik letošní sezony Světového poháru FIA v cross-country bajách (FIA World Cup for Cross-Country Bajas).

Jedinou zimní baju na světě letos ovlivnilo teplejší počasí. Zejména v pátek a v sobotu horní vrstva sněhu tála, na tratích se tvořila břečka nebo se vyjížděly poměrně hluboké koleje. Dnes ovlivnil průběh soutěže silný vítr.

V neděli byly na programu dvě závěrečné rychlostní zkoušky (125 a 104 km). Otec a syn Lauronenovi vyráželi do poslední etapy s náskokem dvou minut a 46 sekund před domácí dvojicí Vladimir Vasiljev, Konstantin Žilcov (Mini).

Na RZ4 byli Finové o dvě sekundy rychlejší než Rus. Vasiljev ještě kontroval na posledním testu, ale ze svého manka dokázal umazat už jen 27 sekund. A to nestačilo.

„Tratě byly stejné jako loni, ale tentokrát to víc klouzalo,“ hodnotil v cíli Tapio Lauronen. „Nebylo to jednoduché, ale celkově se mi závod líbil. Samozřejmě jsem rád, že jsme vyhráli.“

Vasiljev se Žilcovem si se ztrátou dvou minut a jednadvaceti sekund dojeli pro druhé místo celkově a první v hodnocení ruského šampionátu.

„Skvělý závod, skvělé tratě. I když letos byla prohrnutá jen úzká trať, přesto jsem měl z jízdy velkou radost. Tato zimní baja je jedinečná na celém světě. Doufám, že se bude dál rozvíjet. Rádi bychom ji uspořádali ve dvou regionech. Hlavní část by měla zůstat zde, ale slavnostní start a prolog by se měl odehrát blíže k Petrohradu,“ popsal podmínky a další plány Vladimir Vasiljev. „V předchozích dnech jsme měli menší technické problémy, ale dnes nás nerušilo nic.“

Benediktas Vanagas, Baja Russia 2019
Benediktas Vanagas vybojoval při prvním startu na ruské baje třetí místo celkově

Předčasný konec bitvy o bronz

Po sobotní etapě zaostával průběžně čtvrtý Miroslav Zapletal (Hummer) za třetím Benediktasem Vanagasem (Toyota) o 32 sekund. Český závodník ale na čtvrté rychlostní zkoušce chyboval, vylétl mimo trať a uvízl v závěji, z níž se bez pomoci nedostal. Se slovenským navigátorem Markem Sýkorou nestihli časový limit a ze soutěže odstoupili.

Souboj o třetí místo tedy rozhodla už předposlední erzeta. Litevec, který v lednu na Dakaru dosáhl jedenáctým místem v kategorii automobilů životního výsledku, se při debutu na ruské baje prosadil na stupně vítězů.

„V rámci klasických rally jsem už závodil leckde. Ve Švédsku se tento víkend konal podnik mistrovství světa v rally a jsem přesvědčen, že mnozí z jeho účastníků by nám tyto tratě záviděli,“ míní Benediktas Vanagas. „Musíte být hodně odvážní, abyste tu jeli rychle. Ale bylo to i technické. Myslím si, že za rok se vrátím znovu. Je škoda, že Miroslav Zapletal skončil na čtvrté rychlostní zkoušce. Sváděli jsme zajímavý souboj. Evidentně neudržel nervy na uzdě. I my jsme dnes udělali několik chyb, ale žádná nebyla tak velká.“

Vítr ovlivnil závěr rally

Poslední měřený úsek absolvovali naplno jen Lauronen s Vasiljevem. Silný vítr po jejich průjezdu povalil na trať několik stromů a všechny další posádky uvízly na čtrnáctém kilometru. Rychlostní zkouška byla zastavena a po odstranění překážky pokračovaly zbývající vozy do cíle jen volným průjezdem.

Ze 25 posádek, které do soutěže odstartovaly v rámci světového poháru, jich do cíle dorazilo 20.

Světový pohár FIA v cross-country bajách pokračuje druhým podnikem 7. až 9. března v Dubaji.

Baja Russia Northern Forest 2019 – Konečné výsledky (FIA Světový pohár)

1. Lauronen / Lauronen Mitsubishi Pajero 5:19:07
2. Vasiljev / Žilcov Mini Cooper Countryman +2:21
3. Vanagas / Boba Toyota Hilux +12:26
4. Novikov / Novikov G-Force BARS +17:07
5. Rudskoj / Zagorodňuk G-Force BARS +28:12
6. Krotov / Cyro BMW X3 +30:30

Kompletní výsledky (pdf)

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu