Netradiční problém: Prokopův navigátor se nevešel do sedačky

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Auto, FIA SP CCR  
/ Aktualizováno:

Martin Prokop bude na Abu Dhabi Desert Challenge 2019 obhajovat loňské vítězství. Na horkou sedačku navigátora ve Fordu týmu MP-Sports však neusedne stálý spolujezdec Jan Tománek, ani David Pabiška, jenž s jihlavským závodníkem slavil ve Spojených arabských emirátech triumf před dvanácti měsíci.

Jan Tománek už sice vyléčil zápal plic, který jej nepustil na start v Dubaji, teď se však potýká s bolavými zády. Z toho důvodu bude na sedadle spolujezdce chybět i při druhém podniku letošního Světového poháru FIA v cross-country rally.

„Můj dakarský spolujezdec Jenda Tománek bohužel stále není zdravotně zcela fit, takže se závodu zúčastní pouze v roli týmového manažera, když bude zaskakovat za mého švagra Quirina Müllera,“ vysvětluje Martin Prokop. „Na sedačce spolujezdce ho tak bude muset nahradit můj dlouholetý kamarád Viktor Chytka, který má soutěžní zkušenosti jak na postu pilota, tak navigátora. Věřím, že i v této sestavě můžeme zapracovat na velmi dobrém výsledku.“

Místo focení do kombinézy

„Už během dne mi něco naznačoval brácha [fotograf Marian Chytka], který se s Martinem kdesi potkal,“ popisuje události předminulého úterý Viktor Chytka. „Shodou okolností jsme pak s Marianem byli na večeři a Martin volal. Už jsem to měl rozmyšlené, proto jsem souhlasil.“

„Od osmnácti let, co cross-country jezdím, mě to vždycky táhlo hlavně za volant. Za tu dobu se ale objevilo i několik zajímavých navigátorských příležitostí. Třeba u Marka Spáčila na Dakar 2013. Tehdy jsem věděl, že se jinak na Dakar nedostanu, proto jsem rád přijal.“

„Pokud jde o Martinovu nabídku, skoro jsem neváhal. Do Abu Dhabi jsem měl jet původně fotit s bráchou, ale když mi řekl, že je schopen sehnat náhradu, nebylo vlastně co řešit. Věděl jsem, že kdybych řekl ne, už se mě Martin nikdy příště nezeptá. Jsou situace, kdy se ne zkrátka neříká.“

Viktor Chytka, Abu Dhabi Desert Challenge 2018
Viktor Chytka při Abu Dhabi Desert Challenge 2018 za volantem press caru. © MCH Photo

Hledá se sedačka

Tak jednoduché to ale nebylo. Objevily se nečekané komplikace.

„Ve středu večer jsem si jel do MP-Sports vyzkoušet navigátorskou sedačku. Jenže jsme zjistili, že se nevejdu nejen do ní, ale ani do žádné z osmi dalších, které byly v týmu k dispozici a vytahovaly se z dalších aut. S Martinem jsme sice přibližně stejně vysocí, ale já mám asi nějaký extrémně vysoký trup, protože díry na pásy jsem měl na lopatkách. Nakonec jsem si ale vzpomněl, jakou sedačku jsem používal dříve ve svém Pajeru, které už nemám. Tak jsme ji objednali a kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek jsem se konečně vešel do auta tak, aby to odpovídalo předpisům,“ popisuje s úsměvem Chytka.

S blížícím se termínem závodu si novopečený člen týmu MP-Sports stále více uvědomuje, co jej čeká.

„Jak se závod blíží, cítím čím dál tím větší strach a respekt. Ale zároveň se na to moc těším. Přes focení s MP-Sports spolupracujeme prakticky od začátku, co se Martin cross-country rally věnuje. Díky tomu jsme kamarádi se všemi členy týmu. Vím, že si v Abu Dhabi vychutnám a užiju jak navigaci, tak hlavně prostředí MP-Sports. Upřímně řečeno, v cross-country rally je to dnes nejlepší tým po stránce logistiky i v dalších ohledech. Jsou vidět jejich zkušenosti z WRC, které přenášejí i do toho, co dělají nyní. Tolik lidí na jedno auto nemá k dispozici ani X-raid.“

Viktor Chytka, MCH Photo Dakar Workshop 2017
V posledních letech se Viktor Chytka účastní cross-country rally na čtyřkolce. © MCH Photo

Trénink na Dakar

Přestože Prokop pojede s náhradním navigátorem, vnímá Abu Dhabu Desert Challenge jako důležitou součást přípravy na Rally Dakar 2020.

„Konkurence se v Abu Dhabi sešla opravu silná, chybí jen pár velkých jmen. Je to našlapaná dakarská konkurence, jak má být, a o dost silnější než loni. Tento závod jedou všichni také kvůli tomu, kam se bude Dakar v roce 2020 stěhovat. Charakter dunových polí pokračuje několik stovek kilometrů dál do Saúdské Arábie a tam se právě velice pravděpodobně bude příští rok Dakar odehrávat. Závodníci a týmy to berou jako ten nejlepší trénink a test,“ říká Martin Prokop.

Martin Prokop, Abu Dhabi Desert Challenge 2018
Martin Prokop/David Pabiška, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Abu Dhabi Desert Challenge 2018. © MP-Sports

„Desert Challenge jsme minulý rok vyhráli, ale to nás hned nestaví do role hlavních favoritů. I když v písku už jezdit umíme a také auto na něj máme dobře nastavené. Je to dlouhá a náročná soutěž, vlastně polovina Dakaru. Proto jsou i pocity před startem podobné. Startujeme s cílem překonat všechny nástrahy pěti etap co nejlépe a výsledek na konci bude takový, jaký bude. Obzvlášť zde v písku Abu Dhabi se pořadí mění i v poslední etapě a my prostě musíme jet v klidu a stabilně, aby to na konci bylo co nejlepší. Nedá se tu nic předvídat nebo vsadit jen na maximální rychlost jako třeba na dubajské baje, tento závod je mnohem těžší a komplexnější.“

Abu Dhabi Desert Challenge 2019 oficiálně odstartuje v sobotu 30. března. První etapa je na programu o den později. V rámci pěti etap ujedou soutěžní posádky více než 2000 kilometrů, z nichž se 1283 pojede na čas.

Mini profil Viktor Chytka

Martin Prokop, Dubai International Baja 2019

S vozy Mitsubishi a Hummer se Viktor Chytka v minulosti účastnil cross-country rally v rámci domácího šampionátu, středoevropské zóny a vyzkoušel si i několik podniků světového poháru. Jako navigátor Jiřího Janečka absolvoval Dakary 2009 a 2010, v roce 2013 jel dakarskou rally také s Markem Spáčilem v kamionu. V poslední době startuje v cross-country rally se čtyřkolkou.

Abu Dhabi Desert Challenge se zúčastnil s Janečkem a Toyotou třídy T2 v roce 2010. V následujících letech na soutěži nikdy nechyběl jako fotograf.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu