Dakarský Maverick díky českým tlumičům „změkl“

Rubrika: S×S  
/ Aktualizováno:

Hned po návratu z Dakaru 2019 věděli Olga Roučková a Daniel Zelenka, co bude potřeba změnit na jejich speciálu Can-Am Maverick X RS. Práce na vylepšeních se rozběhly prakticky okamžitě po návratu techniky z Jižní Ameriky. Tento týden pak Ollie s Danem v Milovicích vyzkoušeli první výrazné novinky.

Minulý víkend se na dílně na Maverickovi usilovně pracovalo. Kromě běžné údržby a výměn provozních kapalin došlo také na úpravu chlazení variátoru.

„Máme tam filtry, tudíž to bere míň vzduchu. Proto jsme radši přidali větráky, aby trošku pomohly,“ vysvětluje Dan Zelenka, který je nejen navigátorem, ale byl prakticky po celou dobu u příprav vozu na letošní Dakar a pracuje i na současných úpravách.

Daniel Zelenka
Daniel Zelenka při přípravě Mavericku X RS na Dakar 2019. © Archiv O . Roučkové

Spolupráce na vývoji

Zásadní změnou jsou nové tlumiče, které přímo pro posádku připravila česká firma specializující se právě na produkci těchto komponentů pro automobilový sport.

„Máme k dispozici zatím jedinou sadu, která byla vyrobena. Ollie s firmou Protlum spolupracovala už v době, kdy jezdila na čtyřkolce. Proto to z naší strany byla jasná volba. Zeptali jsme se, jestli nám pomůžou a oni nám vyšli maximálně vstříc. Vzali si buginu, navážili ji, naměřili a udělali nám tlumiče. Dnes je máme na autě poprvé a zatím to vypadá, že fungují pěkně,“ pochvaloval si Dan a vysvětlil hlavní rozdíl oproti tlumičům, které měla posádka k dispozici v Peru: „Jsou měkčí, jízda je pohodlnější, auto je celé malinko níž.“

Tím ale práce na Maverickovi rozhodně nekončí: „Určitě budeme upravovat chlazení a zapracujeme na předku. Chceme jiná ramena. A pak řešíme takové kosmetické věci uvnitř auta, aby práce při závodě byla pro posádku pohodlnější.“

Olga Roučková, Dakar Setkání 2019
Dan usedá za volant Mavericku často a rád. Na chvíli třeba i při Dakar Setkání 2019. © DAKAR MANIA / Martin Blažek

Nejlepším testem je závod

Ollie s Danem čeká několik testů i v dalších týdnech a na začátku příštího měsíce také první společný start v nové sezoně na maďarské Riverside Baja (10. a 11. května).

„První závod se v Maďarsku jel ve stejném termínu, kdy jsme byli na Dakar Setkání v Sosnové, ale zbytek šampionátu bychom chtěli odjet komplet. Kdyby to dobře dopadlo, chtěli bychom jet na přelomu srpna a září také řecký Hellas. A pak nějaké testování v Maroku a Tunisku,“ uzavírá Dan.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu