Střípky z MDC: Etapové vítězství pro MKR a Klymčiw Racing

Rubrika: Morocco Desert Challenge  
/ Aktualizováno:

Prolog Morocco Desert Challenge 2019 se českým týmům vydařil. Dva z nich se radovaly z etapového vítězství, ale i další si vybudovaly solidní výchozí pozice pro další bitvu.

*** První etapa zavedla účastníky MDC 2019 z Agadiru na Plage Blanche, odkud odstartoval prolog dlouhý 216 kilometrů s cílem v Abettehu. Začátek soutěže poznamenala tragická událost. Na přejezdu na start rychlostní zkoušky došlo ke středu mezi jedním ze soutěžních kamionů a malou dodávkou. Při nehodě zahynul jeden místní obyvatel.

Kamiony: Úvod pro Renaulty

*** V kategorii kamionů vyhrál prolog Martin van den Brink s navigátorem Wouterem de Graaffem a českým mechanikem Danielem Kozlovským (Mammoet Rallysport). O pouhých 14 sekund pomalejší byla posádka Gerta Huzinka (Riwald Dakar). Oba týmy jedou s Renaulty K520 z dílen židovického týmu MKR Technology. Šest nejrychlejších kamionů se vměstnalo do 9 minut.

*** Ton van Genugten, který v Maroku pokračuje za tým De Rooy v testování Iveca s nezávislým zavěšením, byl dnes úspěšnější než piloti továrního týmu MAZ. Nizozemec figuruje po prologu na 9. pozici (+ 15:04 min). Alexej Višněvskij se starším trambusovým kamionem MAZ 5309RR je třináctý (+ 28:54), Sergeji Vjazovičovi s novým kapotovaným 6440RR patří 14. příčka (+ 29:31).

Tomáš Ouředníček, Morocco Desert Challenge 2019
Tomáš Ouředníček/David Křípal, Ford Ranger Dakar, South Racing CE. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Rallymaniacs

Auto: Ouředníček udělal důležitý krok

*** Těsný souboj o vedení v kategorii automobilů poznamenala 10minutová penalizace Erika van Loona (Toyota). Nizozemec byl na rychlostní zkoušce o 18 sekund rychlejší než Paulo Ferreira (Toyota), kvůli zmíněnému trestu ale klesl na druhé místo za Portugalce (+9:42). Třetí je po prvním dnu Jean-Pascal Besson s Peugeotem (+13:46).

*** Erik van Loon: „Hezká etapa, ale najít správnou cestu nebylo snadné. Jezdec za námi se nás držel celou dobu, takže pokud jsme udělali chybu, udělal ji taky a nezískal žádnou výhodu. Na začátku to bylo hodně kamenité a my jsme museli předjíždět spoustu bugin. Ale šlo to dobře, protože uhýbaly a pouštěly nás.

*** Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem a jejich tým dnes vyhráli hned dvě ze svých velkých osobních bitev. S Fordem, z něhož po havárii v úvodní etapě loňského ročníku MDC zbyl jen vrak, dokázali odstartovat do závodu, čemuž předcházelo několik mimořádně hektických týdnů při dokončování oprav vozu, včetně téměř non stop práce přímo v Agadiru. Navíc hned v úvodu rychlostní zkoušky museli zdolat Plage Blanche, kde před rokem k nehodě došlo (první etapa na pláži tehdy končila). Po první dnu patří české posádce 7. místo (+27:10).

*** Tomáš Ouředníček: „Těsně před startem jsme zjistili únik oleje z auta. Domnívali jsme se, že je to z převodovky, ale bylo to z motoru. Zdálo se nemožné, abychom ujeli více než 200 km, ale rozhodli jsme se to alespoň zkusit. A nyní jsme v Abetteh a zdá se, že se nám podařilo opravit motor. Takže budeme schopni odstartovat i zítra!“

SxS: Suverénní Pinchadez

*** Philippe Pinchadez s Jeanem Brucym (Can-Am) přesvědčivě vyhráli prolog a navzdory minutové penalizaci vedou s náskokem 4 minut a 12 sekund před Juanem Manuelem Manou Benarrochem (Can-Am).

Skyler Howes, Morocco Desert Challenge 2019
Skyler Howes, Husqvarna FR 450 Rally, Klymčiw Racing. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Photo Vision

Moto/Quad: Do druhé etapy odstartuje jako první Howes

*** Také v kategorii motocyklů míchaly pořadím v první desítce penalizace udělené po etapě. Joan Pedrero (KTM) byl na speciálce o 12 sekund rychlejší než Skyler Howes s Husqvarnou týmu Klymčiw Racing, ovšem minutová penalizace nakonec odsunula zkušeného Španěla za Američana, jenž zítra (v neděli 14. dubna) oslaví 27. narozeniny tím, že bude otevírat trať. Vedoucí dvojici dělí 49 sekund, třetí Paul Spierings (Husqvarna) ztrácí více než 15 minut.

Joan Pedrero: „Trať byla navigačně obtížná, byl to první den a já si potřebuji zvyknout na roadbook, protože různí lidé jej píší různě.“

*** Z Čechů figuruje nejvýše Zbyněk Olmer jun., který je s KTM v barvách Czech Beer Rally Teamu čtvrtý (+18:53).

*** Umístění dalších jezdců českých týmů:
11. Petr Vlček (Klymčiw, KTM) + 26:06
24. Martin Novotný (Czech Beer, KTM) + 42:49
27. Marian Starý (Klymčiw, Husqvarna) + 45:10
30. Zbyněk Olmer (Czech Beer, KTM) + 47:06
32. Gee Motzkin (Klymčiw, KTM) + 48:58
54. Garrett Poucher (Klymčiw, KTM) + 1:41:55

*** Polytimi Kyriakopoulou (Klymčiw, Husqvarna) do první etapy neodstartovala.

*** Alex Brusselers (E-ATV) je celkově šestý (+ 21:29) a vede v hodnocení čtyřkolek o 2 sekundy před Simonem Vitsem (Yamaha). Další dvě minuty ztrácí průběžně třetí Vitseův bratr Antoine (Yamaha).

*** V neděli 14. dubna zamíří Morocco Desert Challenge soutěže z Abettehu do Smary. Na programu je zcela nová etapa v oblasti Západní Sahary, která měří 402 kilometrů a celá se jede jako rychlostní zkouška.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu