Dakar 2020: 9000 kilometrů v poušti i horách

Rubrika: Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Organizátoři Rally Dakar představili na tiskové konferenci v saudskoarabské Al Qiddiyi první kontury tratě ročníku 2020. Na účastníky čeká více než 9000 kilometrů. Závod tak bude přibližně o 3500 km delší než při letošním peruánském loučení s Jižní Amerikou.

42. ročník Rally Dakar odstartuje 5. ledna v Džiddě, která je druhým největším městem Saúdské Arábie a leží na březích Rudého moře. Do cíle v Al Qiddiyi, která byla založena teprve v roce 2018 a v budoucnu by se měla stát největším zábavním a kulturním centrem na světě, dorazí úspěšní pokořitelé všech nástrah soutěže 17. ledna. Den odpočinku je naplánován na 11. ledna do hlavního města Rijádu.

Rally Dakar 2020
Rally Dakar 2020 © ASO

Úvodní etapy povedou spíše po kamenitých horských cestách. V úsecích poblíž hranic s Jordánskem se závodníci budou muset vypořádat doslova s bludištěm horských údolí. Podle předpokladů by mělo jít o tvrdou prověrku hlavně po stránce navigace.

V dalších dnech zamíří soutěž do regionu Ha’il. Tady by někteří z účastníků mohli mít přeci jen mírnou výhodu, neboť oblast už léta hostí Ha’il Rally, resp. Ha’il Baja.

Dějištěm klíčové části soutěže by měla být čtvrtá největší poušť světa Rub al-Chálí s impozantními dunami, jejichž výška dosahuje i více než 250 metrů.

Přinejmenším podle následujícího videa z první průzkumné cesty, kterou podnikli stavitelé trati před dvěma týdny, by mohl být Dakar 2020 skutečně pestrý, malebný a hlavně náročný…

Konkrétní přípravy tratě proběhnou v Saúdské Arábii v následujících týdnech, neboť v letních měsících panují v oblasti extrémní teploty. Navíc už na příští měsíc naplánovala pořádající ASO tři setkání s účastníky, zástupci týmů a zainteresovaných výrobců. První se uskuteční 15. května v Paříži, druhé 22. května ve Varšavě a poslední koncem května v Buenos Aires.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu