Zoloto Kagana: Eduard Nikolajev s Kamazem druhý absolutně

Rubrika: Kamiony  
/ Aktualizováno:

Posádka Eduarda Nikolajeva vyhrála první ze tří podniků, které jsou v rámci ruského šampionátu v cross-country rally vypsány pro kamiony. V celkovém hodnocení nestačil pětinásobný vítěz Rally Dakar pouze na Vladimira Vasiljeva s vozem Mini Cooper Countryman.

Rally Zoloto Kagana (Zlato Velkého chána) se uskutečnila v Astrachaňské oblasti ve dnech 25. až 27. dubna. Po krátkém čtvrtečním prologu (15 km) následovaly dvě klasické etapy s náročnými speciálkami (266 a 290 km) ve stepní zvlněné krajině s hlinitopísčitým povrchem porostlým travou i v několika dunových polích s měkkým pískem.

Modrá armáda

Kamaz-Master v Astrachani tradičně zahajuje novou sezonu a zkouší technické novinky implementované na základě posledního Dakaru. Poznatky ze Zoloto Kagana hrají klíčovou roli při výběru ideálních variant jednotlivých řešení před jejich nasazením při Silk Way Rally. Letos do soutěže nasadil dokonce sedm (!) vozů.

Eduard Nikolajev, Zoloto Kagana 2019
Eduard Nikolajev, Kamaz-Master. Zoloto Kagana 2019. © Kamaz-Master

Čtyři speciály, které absolvovaly Dakar 2019 a jsou osazeny motory DCEC-ISZ-Cummins, pilotovali Eduard Nikolajev, Andrej Karginov, Dmitrij Sotnikov a Anton Šibalov. Ajrat Mardějev měl tentokrát na starost další vývoj kapotovaného Kamazu.

Pětici továrních jezdců doplnili Sergej Kuprijanov s vozem, který jako palivo využívá směs zemního plynu a nafty, a mnohonásobný ruský šampion v klasické rally Sergej Uspenskij, jenž si Kamaz v závodě vyzkoušel úplně poprvé.

Na pozici ‚palubních‘ mechaniků si svůj soutěžní debut odbyli hned čtyři mladí členové týmu.

„Potřebovali jsme vyzkoušet spoustu věcí, které nelze testovat jen na jednom nebo dvou autech. Bylo nutné tyto novinky rozptýlit, abychom získali objektivní data, která budeme moci porovnat a využít v budoucnu,“ vysvětluje osminásobný vítěz Rally Dakar Sergej Savostin, jenž je v současnosti zástupcem ředitele týmu pro výrobu a rozvoj a v Astrachani plnil roli týmového manažera. „Kromě závodních kamionů se novinky testují také na doprovodných autech. Jde třeba o pneumatiky od společnosti Kama Tyres.“

Dmitrij Sotnikov, Zoloto Kagana 2019
Dmitrij Sotnikov/Ruslan Achmadějev/Ilgiz Achmetzjanov, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Zoloto Kagana 2019. © Kamaz-Master

Ring volný

Na čtvrtečním prologu byl v absolutní klasifikaci nejrychlejší Eduard Nikolajev, ale v pátek měl technické problémy s řízením a klesl na třetí pozici celkově. Vedl týmový kolega Ajrat Mardějev s kapotovaným Kamazem, druhý byl Vasiljev s Mini (+22 s), Nikolajev zaostával o minutu a 36 sekund.

Po celou soutěž plnily posádky Kamazů své úkoly v rámci testování, ale nebyly svázány žádnou týmovou taktikou. Díky tomu se z vítězství v nejdelší speciálce celé soutěže mohl v sobotu radovat Dmitrij Sotnikov, který byl o 47 sekund rychlejší než Vasiljev, třetí čas (+1:09 min) patřil Nikolajevovi.

„Všechny nejlepší posádky průběžného hodnocení startovaly před námi a pro nás bylo výhodné sledovat jejich souboj,“ popsal průběh závěrečné etapy Dmitrij Sotnikov. „Vyráželi jsme dvě minuty za posádkou Eduarda Nikolajeva a celý den jsme jeli za nimi. V závěru jsme dojeli i ‚kapotnik‘ Ajrata Mardějeva a bylo to ještě zajímavější. Posledních asi padesát kilometrů to byl přímý souboj s Ajratem a Edikem. K prvnímu místu mezi kamiony nám nakonec chybělo jen dvanáct sekund.“

Ajrat Mardějev, Zoloto Kagana 2019
Ajrat Mardějev/Dmitrij Svistunov/Sergej Vachruščev, Kamaz, Kamaz-Master. Zoloto Kagana 2019. © Kamaz-Master

Čtyři v první desítce

Přestože jezdci Kamazů byli nejrychlejší ve všech etapách, v celkovém součtu přeci jen uspěl Vasiljev. Pravidelný účastník Světového poháru FIA v cross-country rally porazil Nikolajeva o minutu a 36 sekund.

„Poslední tři dny potvrdily, že naše úsilí v uplynulých třech měsících nebylo marné. Inženýři a mechanici odvedli vynikající práci a s výsledky této zkoušky jsme spokojení,“ bilancoval v cíli Eduard Nikolajev. „Naše posádka navíc slaví vítězství, byť poněkud lokálního charakteru. Ale všechny naše posádky patří na špici cross-country rally, a proto máme z dobrého výsledku radost.“

V hodnocení kamionů vyhrál Nikolajev před Sotnikovem, Mardějev v sobotu klesl na třetí příčku. V absolutní klasifikaci se do první desítky prosadily čtyři Kamazy. Kromě zmíněné trojice na druhé až čtvrté pozici se jednalo ještě o sedmého Andreje Karginova.

Andrej Karginov, Zoloto Kagana 2019
Andrej Karginov / Andrej Mokjejev / Ivan Malkov, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Zoloto Kagana 2019. © Kamaz-Master

Ve třídě T4 byly jedinými soupeři Kamazů tři vozy Gaz, z nichž jeden soutěž nedokončil. Kamazům patřilo prvních šest míst, za dva Gazy klesl pouze Sergej Kuprijanov, který kvůli poruše převodovky nedokončil páteční etapu a v sobotu pokračoval jen za cenu 30hodinové penalizace.

Pátý mezi truckery a čtrnáctý celkově dojel do cíle Sergej Uspenskij. „Jsem vděčný celému týmu Kamaz-Master, že jsem mohl být jeho součástí a zúčastnit se zkoušek pohonných jednotek. Připravujeme se na Silk Way. Dáváme vše dohromady, tak doufám, že to vyjde,“ řekl účastník několika podniků mistrovství světa v rally a také Rallye du Maroc, Africa Eco Race a Silk Way Rally.

Vítězství v kategorii SxS a deváté místo absolutně vybojoval Igor Čagin. Mladší syn dakarské legendy Vladimira Čagina absolvoval soutěž s buggy Can-Am Maverick X3.

Druhým podnikem vypsaným v rámci ruského šampionátu pro kamiony bude podzimní Baja Rostov (19. až 21. září).

Výsledky Zoloto Kagana 2019

Kamiony

1. Nikolajev / Jakovlev / Karimov Kamaz 43509 7:08:34
2. Sotnikov / Achmadějev / Achmetzjanov Kamaz 43509 +0:12
3. Mardějev / Svistunov / Vachruščev Kamaz „kapotnik“ +3:15
4. Karginov / Mokjejev / Malkov Kamaz 43509 +19:45
5. Uspenskij / Uperenko / Leonov Kamaz 4326 +1:33:36
6. Šibalov / Nikitin / Tatarinov Kamaz 43509 +1:50:35
7. Levickij / Chlebov Gaz +2:11:07
8. Škljajev / Filjakin Gaz +4:06:03
9. Kuprijanov / Kuprijanov / Galjautdinov Kamaz 3426 +32:17:21

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu