Rusové natočí hraný seriál o týmu Kamaz-Master

Rubrika: Kamiony, Zajímavosti  
/ Aktualizováno:

Atraktivní prostředí dálkových rally zlákalo ruské filmaře. První klapka televizního seriálu o týmu Kamaz-Master padne počátkem příštího roku. Ale pozor! Nepůjde o dokument. Několikadílná série bude vyprávět příběh fiktivních filmových postav. Jakou podívanou můžeme očekávat?

Mezinárodní ekonomické fórum, které se uskutečnilo minulý týden v Petrohradě, nepatří zrovna k akcím přitahujícím větší pozornost fanoušků motoristického sportu. A přece. Setkání šéfa týmu Kamaz-Master Vladimira Čagina s režisérem Fjodorem Bondarčukem, zástupci společnosti Art Pictures Vision a Sergejem Kuprijanovem, jenž je tiskovým sekretářem šéfa společnosti Gazprom a sám se celkem pravidelně objevuje za volanty závodních Kamazů, s motorsportem poměrně úzce souvisí.

Zainteresované strany definitivně potvrdily spolupráci na televizním seriálu o slavném ruském týmu.

„Natáčení začne počátkem příštího roku. Máme před sebou spoustu zajímavé tvůrčí práce,“ uvedl po schůzce Vladimir Čagin. „My se natáčení zúčastníme v roli konzultantů, ale závodníky ztvární profesionální herci. Budeme se maximálně snažit, abychom výsledek práce, v níž se snoubí sport, filmový průmysl a Kamaz, prezentovali divákům co nejdříve.“

Není vyloučeno, že se v epizodních rolích objeví také skuteční členové týmu. Kvůli pracovnímu vytížení však jejich širší využití není možné.

Fjodor Bondarčuk & Vladimir Čagin
Fjodor Bondarčuk (vlevo) a Vladimir Čagin při petrohradském setkání v červnu 2019. © Kamaz-Master

Pětileté přípravy

O přípravách seriálu o týmu Kamaz-Master informují ruská média průběžně už od roku 2015. Mělo by se jednat o drama ze sportovního prostředí. Výkonný producent Maxim Leščin před časem sebevědomě tvrdil, že by se seriál svým charakterem blížit dnes již kultovnímu filmu Rivalové od Rona Howarda.

Od počátku příprav je známé jméno režiséra. 52letý Fjodora Bondarčuka režíroval například i v zahraničí dobře hodnocený film Devátá rota (2005), mapující osudy vojáků nasazených v Afghánistánu v rámci ruské intervence, která v zemi probíhala v letech 1979 až 1989. Ovšem některé jeho další filmy čelily kritice za přílišný patos a ideologickou úslužnost vůči současnému ruskému režimu.

V roce 2016 byl štáb Art Pictures přítomen na Silk Way Rally, kde sbíral první materiál. O rok později proběhlo v Naběrežnych Čelnach natáčení údajného traileru, jehož se zúčastnili populární ruští herci. Nikita Panfilov se představil v roli pilota, Vladislav Kanopka usedl na sedačku spolujezdce.

Vlad Kanopka & Nikita Panfilov
Vlad Kanopka a Nikita Panfilov při natáčení v Naběrežnych Čelnach v roce 2017. © Instagram N. Panfilov

Jen kladní hrdinové?

Tvůrci od počátku slibují, že seriál bude vyprávět o lidech, Naběrežnych Čelnach, továrně Kamaz a závodním týmu Kamaz-Master. Nejen proto se bude odehrávat spíš v zákulisí týmu a v soukromí hlavních hrdinů než v prostředí závodů.

„Ani hollywoodské společnosti si nemohou dovolit natočit dobrý film s plnohodnotnými efekty na soutěžích, jichž se účastní tým Kamaz-Master. Něco takového je velice náročné jak finančně, tak organizačně,“ připustil již dříve jeden ze scénáristů připravovaného seriálu Semjon Lobanov.

„Hlavní dějová linie má vyprávět o dvou mladých hrdinech, chlapci a dívce. Celkem počítáme s šesti hlavními postavami. Seriál se bude odehrávat v současnosti, ale bude se opírat o události z let 2011 a 2012, kdy sportovní kariéru ukončil Vladimir Čagin a do týmu Kamaz-Master přišli mladí piloti,“ nastínil Lobanov. „Jedním z hlavních problémů, které musejí scénáristé řešit, je rozpracování konfliktu nebo konfrontace, což vyžaduje vytvoření postavy záporného hrdiny. S největší pravděpodobností ale v seriálu typicky záporná postava nebude, spíš se bude jednat o konflikt v profesní rovině založený na různém vnímání sportu, konkurence, etických otázek.“

Seriál začal vznikat pod pracovním názvem „Master“, což lze z ruštiny překládat jako mistr, ale také jako odborník, specialista nebo machr.

Fjodor Bondarčuk & Vladimir Čagin
Fjodor Bondarčuk (vlevo) a Vladimir Čagin při režisérově návštěvě v Naběrežnych Čelnach v roce 2015. © Kamaz-Master

Podpora i tlak z nejvyšších míst

Na jeho přípravě se podílejí tvůrci seriálu Juniorka. V Rusku populární série z prostředí juniorského hokejového týmu vznikala za podpory Kontinentální hokejové ligy, měla šest řad a byla zakončena celovečerním filmem Dospělý život. Již zmíněný Kanopka si díky roli jednoho z hokejistů získal popularitu po celém Rusku.

S pomocí mocných a vlivných mohou filmaři počítat i nyní. Všestrannou podporu přislíbil prezident Tatarstánu a bývalý účastník evropského šampionátu v rallycrossu Rustam Minnichanov. Za rodinné stříbro považuje Kamský automobilový závod i současný ruský prezident Vladimir Putin, jenž bývá v Naběrežnych Čelnach relativně častým hostem. Nicméně zájem politiků může na druhé straně vést také k jistým omezením. Scénáristou Lobanovem předestřená absence záporného hrdiny ostatně leccos napovídá.

Pravděpodobně osmidílný seriál odvysílá celoplošný prokremelský kanál NTV, vlastněný skupinou Gazprom Media, což vysvětluje Kuprijanovovu přítomnost na petrohradské schůzce zmíněné v úvodu. Podle některých informací by se hotová série měla na obrazovkách objevit už v roce 2020.

Není bez zajímavosti, že právě NTV v současnosti připravuje vlastní verzi seriálu o katastrofě, k níž došlo v dubnu 1986 v jaderné elektrárně v Černobylu. Na rozdíl od právě odvysílané pětidílné série HBO by se děj měl soustředit více na členy tajné policie KGB, kteří se snaží odhalit agenta CIA údajně infiltrovaného mezi pracovníky elektrárny.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu