Komplikace před Silk Way. Konvoj účastníků zastavila povodeň

Rubrika: Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Závodní technika mnoha evropských a ruských účastníků Silk Way Rally téměř jistě nedorazí do Irkutsku podle původního plánu. Přesun z Travemünde do místa startu soutěže zastavily povodně. O víkendu se na Sibiři vylilo z břehů hned pět velkých řek.

Rozsáhlá území Irkutské oblasti v povodí řek Ija, Birjusa, Uda, Čuna a Oka jsou pod vodou. Přírodní katastrofa zasáhla na pět desítek obcí a vyžádala si první oběti na životech. Počet pohřešovaných už stoupl na několik stovek. Bez domova je více než deset tisíc lidí, problémy jsou s dodávkami elektřiny, pitné vody i jídla. Kvůli velké vodě byla uzavřena hlavní silniční spojnice mezi východem a západem Ruska.

O několik metrů stoupla hladina také ve městě Tulun, které leží přibližně 400 kilometrů západně od Irkutsku. Právě tudy měl konvoj účastníků SWR projíždět. Podle informací týmu MAZ-Sportauto zveřejněných v pondělí je však cesta mezi oběma městy uzavřena. Dle vyjádření místních orgánů nedojde k jejímu otevření dříve než za tři dny. Ani to ale není jisté. Přestože voda začala údajně klesat, meteorologové varují před dalšími lijáky v závěru tohoto týdne.

Konvoj měl dorazit do Irkutsku ve čtvrtek 4. července odpoledne nebo večer. Na pátek a sobotní dopoledne byly naplánovány technické a administrativní přejímky.

Na základě aktuální situace by se v úterý 2. července mělo rozhodnout o objízdné trase. Ať už padne volba na kteroukoliv z variant, podle sdělení továrního týmu MAZ dorazí konvoj do výchozího bodu soutěže v nejlepším případě v pátek 5. července večer, případně až o den později ráno.

Přesto stále platí, že by Silk Way Rally 2019 měla oficiálně odstartovat v sobotu 6. července v 19 hodin místního času. Členové konvoje projdou přejímkami během dne. Ohrožena údajně nemá být ani nedělní první etapa do Bajkalsku. Samotné město Irkutsk povodněmi zasaženo není.

Vedení soutěže i členové konvoje jsou situací hluboce zasaženi a rozhodli se přispět na konto určené na pomoc obětem povodní.

AKTUALIZACE úterý 2. července 2019, 10:15 hod

V úterý dopoledne vydali pořadatelé Silk Way Rally následující krátké prohlášení:

„Cesta je nyní volná! Díky maximálnímu úsilí místních správních orgánů Irkutské oblasti a města Tulunu při odstraňování následků povodní. Na opravách silnic v postižené oblasti se pracuje nepřetržitě 24 hodin denně. Silniční doprava bude obnovena od 13:30 hod, tranzitní od 14:00 hod místního času. Pro účastníky soutěže se připravuje speciální tranzitní koridor.“

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu