První hybridní kamion míří na Dakar z Čech

Rubrika: Tiskové zprávy  
/ Aktualizováno:

Severočeský tým MKR Technology postavil první soutěžní kamion na světě s hybridním pohonem. Jedinečný koncept terénního kamionu vyvíjel židovický konstruktér Mario Kress v totálním utajení ve spolupráci s holandským Riwald Dakar Teamem.

Závodní speciál Renault Trucks C460 Hybrid Edition byl slavnostně představen při páteční podvečerní světové premiéře v holandském Almelu. Unikát se chystá na lednový Dakar.

„Na vývoji zcela nového konceptu jsme tvrdě pracovali několik měsíců. S naším hlavním partnerem Riwald Dakar Teamem jsme navázali spolupráci, která teď přinesla tento jedinečný koncept, v němž se snoubí všechny zkušenosti, které jsme dosud nasbírali, spolu s ukrutnou energií, kterou tento kamion má. Současně ale spojujeme moderní trendy v technologiích i aktuální otázky dopadu na životní prostředí. Stojíme na prahu velkých strukturálních změn v motorsportu a dálkových rally,“ pronesl s hrdostí na svůj tým Mario Kress, šéf MKR Technology a autor projektu MKR Adventure.

Mario Kress
Mario Kress při představení Renaultu C460 Hybrid Edition v nizozemském Almelu. © MKR Technology

V době, kdy se otázka kvality životního prostředí stává globálním tématem číslo jedna, reaguje v tým MKR Technology a Riwald Dakar Team premiérou hybridního kamionu.

„Renault Trucks C460 Hybrid Edition je lehký kamion, který obsahuje 700 kilogramů hybridní technologie, a dosahuje ideální hmotnosti 8,5 tuny. Žene ho přes tisíc koňských sil,“ sdělil Mario Kress.

Oba týmy, tedy severočeský konstruktér i holandská závodní ekipa, jsou přesvědčeny, že elektrická technologie v kamionu může přinést velké výsledky. Riwald DakarTeam a MKR Technology uzavřely tříleté partnerství s cílem dostat se v tomto období ve světe rally do elitní trojice.

„Hybridní kamion Renault C460 v poslední době intenzivně testoval zkušený pilot holandského týmu Gert Huzink. Se stávajícím průběhem a se získanými daty jsme spokojeni. Hybridní pohonný systém využívající speciální maziva Eurol byl vystaven extrémním podmínkám a dosáhl velmi slibných výsledků,“ tvrdil Mario Kress.

Renault C460 Hybrid Edition
Renault C460 Hybrid Edition, Riwald Dakar Team. Prezentace, září 2019. © Riwald Dakar Team

Severočeský Renault Trucks tak bude vůbec první hybrid na světe, který pojede legendární Rally Dakar. Tento tah vítá i A.S.O, organizátor nejtěžší rally na světě, který by chtěl vidět tým Riwald Dakar s Gertem Huzinkem za volantem nového hybridního kamionu Renault C460 Hybrid Edition na startu Dakaru v roce 2020. A přání se promění v realitu. Tým totiž naplňuje myšlenku organizátorů být inovativní a společensky odpovědný. Právě taková se snaží být i společnost Riwald Recycling, která je hlavním sponzorem týmu Riwald Dakar.

„I díky filozofii a prioritám této holandské společnosti můžeme všichni stát u zrodu velkých změn ve světě motorsportu a vykročit k lepšímu prostředí a ještě lepšímu světu,“ dodal Mario Kress.

RENAULT C460 HYBRID EDITION
technické údaje
Motor: DXI 13
Převodovka: ZF Ecomat 6HP
Převodová skříň: ZF VG 1600
Přední a zadní náprava: Axle Tech 4000 grand series
Výkon dieselového motoru: 1040 koní
Točivý moment dieselového motoru: 4600 Nm
Elektromotor: ZF CeTrax lite
Přídavný výkon E-motoru: 205 koní
Maximální točivý moment: 1600 Nm
Tlumení: Hendrickson

Tisková zpráva MKR Technology [editováno]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu