Du Maroc: Češi poprvé proti Alonsovi

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Rallye du Maroc rozhodne o vítězi letošního Světového poháru FIA v cross-country rally. Kromě toho je pro mnohé účastníky generálkou na příští ročník Rally Dakar, a tak leccos napovídá i o její startovní listině.

V kategorii automobilů se Rallye du Maroc zúčastní dvě české posádky. Martin Prokop s Janem Tománkem se na start postaví už potřetí a s Fordem Raptor RS Cross-Country mají nač navazovat. Před rokem skončila dvojice týmu MP-Sports těsně pod stupni vítězů.

Boris Vaculík s Martinem Plechatým (Ford F-150 Evo) pojedou tradiční soutěž poprvé, ale ani oni nebudou nováčky bez zkušeností. Marocké terény okusili už loni při Morocco Desert Challenge, na níž vybojovali druhé místo.

Nasser Al-Attiyah, Rallye du Maroc 2018
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA. Rallye du Maroc 2018. © Red Bull Content Pool

Al-Attiyah o titul, Alonso na zkušenou

Tovární tým Toyota Gazoo Racing se představí se čtyřmi vozy. Favority číslo jedna jsou Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel, kteří společně vyhráli pět předchozích ročníků a vedou průběžné hodnocení světového poháru.

Pozornost budou nepochybně poutat i jejich noví týmoví kolegové Fernando Alonso a Marc Coma. Bývalý mistr světa formule 1 v září debutoval v cross-country rally při podniku jihoafrické série a teď vstoupí na mezinárodní scénu. Na ni se poprvé od Dakaru vrací Jihoafričan Giniel de Villiers, který si vyzkouší spolupráci se španělským navigátorem Àlexem Harem. Čtvrtý bílo-černo-červený Hilux je připraven pro Nizozemce Bernharda ten Brinkeho a belgického navigátora Toma Colsoula.

S Toyotou od Overdrive Racingu letos závodí Yazeed Al-Rajhi, který musel hledat nového spolujezdce. Zraněného Dirka von Zitzewitze nahradí Michael Orr, s nímž pilot ze Saúdské Arábie závodí už od roku 2011 v mistrovství světa v rally a dalších klasických automobilových soutěžích.

Stéphane Peterhansel, Rally Kazakshtan 2019
Stéphane Peterhansel/Andrea Peterhansel, Mini JCW Buggy, X-raid. Rally Kazakshtan 2019. © Red Bull Content Pool

Peterhansel a Sainz poprvé s vylepšenou buggy

Stéphane Peterhansel ztrácí v průběžném hodnocení SP na vedoucího Al-Attiyaha devět bodů a o titul se Katařana pokusí připravit za volantem vylepšeného Mini JCW Buggy a po boku manželky Andrey. S buggy pojedou Peterhanselovi společně podruhé; při premiéře v Kazachstánu byli na přelomu května a června druzí. S druhým Mini JCW Buggy pojedou Carlos Sainz a Lucas Cruz.

Kuba Przygoński a Timo Gottschalk zůstávají věrni osvědčenému Mini JCW Rally. Stejný vůz připravil X-raid také pro Chilana Borise Garafulica.

Za volantem Mini už naopak neuvidíme Naniho Romu, který se dohodl s ambiciózním Borgwardem a po odchodu Àlexe Hara k Toyotě bude spoléhat na diktát dalšího krajana Daniho Oliverase.

Reinaldo Varela, Qatar Cross-Country Rally 2019
Reinaldo Varela/Gustavo Gugelmin, Can-Am Maverick, Monster Energy Can-Am. Qatar Cross-Country Rally 2019. © QMMF/RallyZone

Silná konkurence i v SxS

Ve skupině T3 má k titulu blízko Brazilec Reinaldo Varela hájící barvy továrního týmu Monster Energy Can-Am společně s Američanem Caseyem Curriem a Španělem Gerardem Farrésem. K favoritům patnáctičlenného startovního pole ale patří také Rusové Fjodor Vorobjev a Sergej Karjakin nebo loňský vítěz SP ve skupině T3 José Luis Peña Campo ze Španělska. Celkem je přihlášeno patnáct speciálů kategorie SxS.

Marocké soutěže se zúčastní také dvojice kamionů Iveco pilotovaných Martinem Macíkem (Big Shock Racing) a Jaroslavem Valtrem (Valtr Racing Team). Při absenci jakýchkoliv dalších soupeřů půjde především o kvalitní test v reálných závodních podmínkách.

Rallye du Maroc startuje v pátek 4. října. V průběhu pěti etap na posádky čeká 2506 kilometrů, z nichž se 1868 pojede v rámci rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu