Du Maroc: Andrew Short vítězem a vicemistrem světa

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Třetí sezona v cross-country rally je pro Andrewa Shorta průlomová. V cíli Marocké rally slaví jezdec továrního týmu Husqvarna premiérový triumf na soutěži světového šampionátu v cross-country rally i zisk titulu vicemistra světa.

Závěrečná etapa Rallye du Maroc 2019 zavedla karavanu účastníků z oázy Erfoud zpět do Fezu a zahrnovala rychlostní zkoušku dlouhou 168 kilometrů. Trať vedla malebnou krajinou, jejíž krásy však závodníci nestíhali příliš obdivovat. Museli se popasovat s úvodní částí v údolí a na otevřené pláni, přibližně šedesátikilometrovým úsekem v horách a závěrečnou sekcí opět v otevřené krajině s náročnější navigací.

Boj až do konce

Andrew Short nastupoval do posledního dne z první pozice s náskokem pouhých 28 sekund před týmovým kolegou Pablem Quintanillou. A přestože byl v podobné situaci poprvé v kariéře, ustál ji s ledovým klidem. Na Chilana najel dalších 53 sekund a postaral se o premiérové vítězství Husqvarny ve dvacetileté historii marockého závodu.

Andrew Short & Pablo Quintanilla, Rallye du Maroc 2019

„V úvodní části se mi zablokovala kola a narazil jsem do skály. Měl jsem opravdu štěstí,“ přiznal Andrew Short. „Jinak se mi speciálka líbila, protože se jelo hodně v horách. Byla trochu nebezpečnější, ale pěkná. Pokud jde o vítězství, zdá se mi to až neuvěřitelné. Mým hlavním cílem bylo udržet druhé místo v šampionátu. Povedlo se, jsem velice šťastný.“

Američan prožívá skvělý rok. Dnešnímu úspěchu předcházelo šesté místo na lednovém Dakaru a v létě se blýskl druhým místem na Silk Way Rally, což bylo jeho vůbec první umístění na stupních vítězů při podniku mistrovství světa.

Pablo Quintanilla se po zranění vrátil do šampionátu až v září při domácí Atacama Rally. A rovnou vítězně. Dnes odrazil nápor jezdců Hondy a pomohl svému týmu zajistit historicky první double na soutěži MS.

„S Andrewem jsme bojovali až do konce, ale porazil mě. Moc mu to přeju. Velmi poctivě se na závod připravoval. Vidět týmového kolegu a přítele, jak se zlepšuje až do té míry, že dokáže vyhrát závody, je opravdu příjemné,“ ocenil Pablo Quintanilla. „Za sebe jsem také spokojený. První dva dny byly kvůli bolestem nohy opravdu obtížné. Pak jsem se ale začal dostávat do rytmu s novým roadbookem, na motorce jsem se cítil opravdu dobře a začal jsem si závod víc užívat.“

KTM bez poháru

Obhájce loňského vítězství Toby Price (KTM) v Maroku vedl po třetí etapě, ovšem o den později bloudil a propadl se až na pátou příčku. Na posledním měřeném úseku zatroubil k útoku a jako jediný si připsal druhé etapové vítězství. Jenže ani to na umístění na stupních vítězů tentokrát nestačilo. Bronz Australanovi unikl o pouhých sedm sekund.

„Pro mě to nebyla špatná rally. Umístění na stupních vítězů mi těsně uniklo, což je frustrující, ale byl to opravdu dobrý trénink. Věděl jsem, že se do toho musím na poslední speciálce opravdu opřít. Měl jsem ji dobře rozjetou, ale pak jsem upadl a namohl si krk,“ odhalil důvod porážky Toby Price.

Toby Price, Rallye du Maroc 2019

Medailovou pozici pro Hondu uchránil Joan Barreda. Španěl se se soutěží rozloučil druhým časem (+2:54 min). Díky tomu za sebou udržel Price a předstihl také týmového parťáka Rickyho Brabeca, jenž dnes klesl ze třetí na pátou pozici.

„Asi po dvaceti kilometrech byla obtížnější navigace. Snažil jsem se neudělat chybu. Držel jsem dobré tempo, ale zase ne příliš vysoké. Kvůli své záludnosti se speciálka zdála být delší než ve skutečnosti. Se svým dnešním výkonem jsem spokojený,“ hodnotil Joan Barreda.

Luciano Benavides, Rallye du Maroc 2019

Luciano Benavides juniorským šampionem

Z jezdců KTM měl největší důvod k radosti Luciano Benavides. Navzdory pádu v poslední etapě uhájil šesté místo absolutně a hlavně první v klasifikaci jezdců do 25 let. Svého jediného zbývajícího soupeře v boji o titul Josého Ignacia Corneja na tovární Hodně porazil o více než 23 minut.

„Byla to má první kompletní sezona v šampionátu. Jsem moc rád, že jsem všechny závody dokončil. Třikrát jsem vyhrál v hodnocení juniorů, v Abu Dhabi jsem se umístil na stupních vítězů v absolutním pořadí a v celkové klasifikaci MS jsem čtvrtý. Nemohlo to dopadnout lépe. Velké zlepšení proti loňsku,“ pochvaloval si Luciano Benavides.

Třetí příčka v hodnocení světového poháru patří Polákovi Adamu Tomizckovi (Husqvarna), jenž v Maroku obsadil mezi juniory čtvrté místo za Bolivijcem Danielem Nosigliou na Hondě.

Benavidesova týmová kolegyně Laia Sanz dokončila soutěž na osmnáctém místě a získala světový pohár v kategorii žen.

Z Maroka rovnou do Tunisu

Do cíle Rallye du Maroc úspěšně dorazili oba jezdci českého týmu Orion – Moto Racing Group, Milan Engel a Martin Michek.

Tvrdší tratě posledního dne opět vyhovovaly Michkovi, který uplatnil motokrosařské zkušenosti a byl o necelou minutu rychlejší. Navzdory pádu ve druhé etapě a penalizaci za opravu motorky v průběhu supermaratonu podal nováček ve světě cross-country rally dobrý výkon. Zásadní je, že soutěž dokončil, čímž splnil podmínku pořadatelů Rally Dakar a může v lednu nastoupit na její start.

Pro Milana Engela byla Marocká rally první pouštní soutěží, kterou absolvoval od letošního Dakaru. Zkušený závodník se po letní operaci postupně dostává do formy. V konečném hodnocení figuruje v první poloviny třetí desítky.

MRG, Rallye du Maroc 2019

Přímo z Maroka odjíždí MRG do Tunisu, kde už tuto neděli (13. října) startuje Sahara-Rallye de Tunisie, známá také jako El Chott. Kromě Engela a Michka se na soutěži představí jejich týmový kolega Tomáš Kubiena, který poprvé v závodě vyzkouší svou novou čtyřkolku Yamaha. Přihlášeni jsou také další čtyři čeští motocyklisté: Jan Veselý, Rudolf Lhotský, Roman Krejčí a Lukáš Černý.

Rallye du Maroc 2019
MOTOCYKLY
neoficiální konečné výsledky
1. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally 18:03:54
2. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +1:21
3. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +2:44
4. Toby Price KTM 450 Rally +2:51
5. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +4:07
6. Luciano Benavides KTM 450 Rally +7:17
7. Matthias Walkner KTM 450 Rally +7:38
8. Ross Branch KTM 450 Rally Replica +14:20
9. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +20:30
10. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +21:16
23. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +3:01:20
34. Martin Michek KTM 450 Rally Replica +8:17:19

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu