Africa Race 2020: Třešničkou na dortu Tidžikdža

Rubrika: Africa Eco Race  
/ Aktualizováno:

Dvanáctý ročník Africa Eco Race zpestří řada novinek. K nejatraktivnějším inovacím evokujícím africkou epochu Rally Dakar mají patřit etapy v okolí mauretánské Tidžikdži.

Africa Eco Race 2020 odstartuje v sobotu 4. ledna v Monaku. V průběhu následujících dvou týdnů čeká na účastníky dvanáct etap o celkové délce 6000 kilometrů, z nichž se více než 4000 pojede v rámci rychlostních zkoušek. Závodit se bude na území Maroka, Mauretánie a Senegalu. Do cíle na březích Růžového jezera u senegalské metropole Dakaru dorazí úspěšní pokořitelé všech nástrah v neděli 19. ledna.

Větší show, bližší přístav

Technické a administrativní přejímky proběhnou už tradičně v Mentonu (3. a 4. ledna) a nemění se ani místo startu. Ovšem tentokrát vyrazí závodníci z Monte Carla až večer, takže slavnostní ceremoniál proběhne v atraktivních kulisách osvětleného města.

Mapa Africa Eco Race 2020

Karavana AER následně zamíří do Savony. Italský přístav leží téměř o 300 kilometrů blíže než francouzské Sète, odkud se do Afriky odplouvalo v předchozích letech.

Nové tratě v Maroku

Vylodění v marockém Tangeru, který střídá Nador, proběhne v ranních hodinách v úterý 7. ledna. Hned téhož dne se závod vydá na jihovýchod. Pořadatelé se chtějí vyhnout nepříjemně nízkým nočním teplotám, které nejsou v severní Africe v lednu výjimkou. Proto bude první etapa do Tardy relativně dlouhá, i když speciálku bude tvořit jen krátký úsek v zalesněné krajině.

Modifikací se dočká marocká část rally i v následujících dnech. Trať se bude tentokrát déle držet blíže k mauretánské hranici. K pobřeží Atlantického oceánu zamíří až před dnem volna, který je naplánován na sobotu 12. ledna do Dakhly.

Recce Africa Eco Race 2020

Poprvé do Tidžikdži

Bonbónkem pro všechny milovníky dakarské klasiky by měly být speciálky v okolí Tidžikdži. Zhruba jedenáctitisícové město hostilo bivak Rally Dakar naposledy v roce 2005. Oblastí však trať procházela i při dvou následujících – a zároveň posledních afrických – ročnících.

Africa Eco Race do Tidžikdži zavítá poprvé ve své historii ve středu 15. ledna 2020, kdy ve městě skončí etapa z předchozího bivaku pod horou Aïdzidîne. O den později se na Tagantské náhorní plošině pojede jediná okružní etapa. Pořadatelé slibují dva dny plné pouštního závodění, které by podle jejich mínění měly zásadním způsobem promluvit do celkových výsledků.

Délky jednotlivých etap a podrobnosti o jejich charakteru zveřejní organizátoři v následujících týdnech.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu