Al-Attiyah, Price a Baumel zářili na proslulé Baje 1000

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Dakarští vítězové potvrdili své mimořádné schopnosti na nejslavnější baje světa. Toby Price, Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel se společně s Dustinem Hellstromem prosadili na mexické Baje 1000 na stupně vítězů.

52. ročník Baji 1000 startoval a končil v Ensenadě. Závod se jel na trati dlouhé 800,5 mil (1288 km) vytyčené v severní části mexického poloostrova Baja California a jeho start musel být o 24 hodin odložen. Důvodem byly silné několikadenní deště, které oblast minulý týden zasáhly.

Toby Price a Nasser Al-Attiyah se vystřídali za volantem nově postaveného Fordu F-250 nejprestižnější kategorie Trophy Truck. Australan na svém úseku spoléhal na spolupráci s Američanem Dustinem Hellstromem, Katařana navigoval jeho stálý spolujezdec Mathieu Baumel.

Al-Attiyah & Price, Baja 1000 2019
Dustin Hellstrom, Mathieu Baumel, Nasser Al-Attiyah a Toby Price na cílové rampě Baji 1000 2019. © Red Bull Content Pool

„Miluju Mexiko. Je neuvěřitelné. Moc rád se sem vracím,“ ocenil v cíli Toby Price, který Baju 1000 absolvoval v předchozích letech už několikrát. „Rád bych si to tady zkusil i na motorce, ale poslat ji sem nebylo možné, protože Rally Dakar se jede už v lednu. Druhou nejlepší variantou účasti v závodě je kategorie Trophy Truck a já jsem velice vděčný Jesse Jonesovi, že mě posadil do toho svého.“

„Máme za sebou velmi dobrý závod, probili jsme se hodně vpřed. Na trať jsme vyráželi jako osmadvacátí a do cíle jsme dojeli třetí. Měl jsem jen jeden defekt, když mi auto sklouzlo na kámen, který prorazil pneumatiku. Je to šílené, z umístění na stupních vítězů jsme opravdu nadšení,“ radoval se Australan, jenž odjel prvních 530 mil.

Zbývajících 270 mil si užil Nasser Al-Attiyah: „Byla to má první Baja 1000 a byla fantastická. Dřeli jsme a máme radost ze všeho, co se za poslední měsíc podařilo. Ve srovnání s mým autem pro Dakar nemají tyto trucky prakticky žádné limity. Vážně jsem si to užil a slibuji, že se příští rok vrátím.“

Al-Attiyah & Price, Baja 1000 2019
Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel, Toby Price, Dustin Hellstrom, Ford F-250. Baja 1000 2019. © Red Bull Content Pool

Price, Al-Attiyah a jejich spolujezdci zdolali náročnou trať za 16 hodin, 21 minut a 6 sekund (79 km/h) a v nabité konkurenci severoamerických specialistů obsadili druhé místo absolutně. O pouhých 27 sekund porazili Luka McMillina a Larryho Roeselera, kteří sice s dalším Fordem dlouho vedli, ale nakonec se museli smířit s bronzem.

S náskokem deseti a půl minuty vybojovali vítězství bratři Ampudiovi (Ford). 28letý Alan a o dva roky mladší Aaron se v průběhu závodu vystřídali za volantem, 34letý Rodrigo vydržel na sedadle spolujezdce od startu až do cíle. Alan s Aaronem už v minulosti dokázali Baju 1000 vyhrát v jednotlivých třídách, z celkového triumfu se však radovali poprvé. Ampudiovi se stali teprve třetí mexickou posádkou v historii, která dokázala nejstarší stále existující pouštní závod světa vyhrát.

Celkem bylo v cíli klasifikováno 145 ze 164 vozidel, která do závodu odstartovala.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu