Martin Prokop: Dakar potřebuje srdcaře, jako je Martin Kolomý

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Martin Prokop prožívá před svým pátým startem na Rally Dakar opravdu složité okamžiky. A je jich celé série. Stejně jako jeho tým MP-Sports však zas a znovu potvrzuje příslušnost k absolutní světové elitě cross-country rally. Nejen svými výkony, ale také vystupováním.

Martin Prokop, Dakar 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Shakedown před Rally Dakar 2020. © MP-Sports

Po říjnové havárii na Marocké rally, která si před Dakarem 2020 vyžádala stavbu nového vozu a změnu na postu navigátora, přišla další nepříjemná rána pouhé dva dny před slavnostním startem soutěže. Po kotrmelci na shakedownu do závodu nemůže nastoupit posádka Martin Kolomý, Jiří Stross s druhým Fordem Raptor RS Cross-Country jihlavského týmu. Jak prokázala odpolední vyšetření v místní nemocnici, utrpěl bruntálský závodník zlomeninu dvou obratlů.

„Martin Kolomý má zlomený jeden hrudní a jeden bederní obratel. Nyní řešíme, jestli podstoupí operaci tady, nebo u nás, ale preferujeme převoz do České republiky,“ přibližuje manažer týmu Quirin Müller. „Jednalo se o dobrovolný shakedown bez pořadatelského zajištění včetně jinak obvyklé sanitky a helikoptéry, což není stížnost vůči organizátorovi, spíš konstatování reality, která bohužel nastala. Nám se podařilo domluvit přílet zdravotnické helikoptéry, která však nebyla připravená, a tak Martin čekal na pomoc déle, než by měl. Přesto pořadatelům děkuji za vstřícný přístup.“

MP-Sports, test Abu Dhabi 2019
Martin Prokop, Viktor Chytka, Martin Kolomý a Jiří Stross během prosincového testování v Abu Dhabi. © MP-Sports

Místo ‚hejtů‘ raději podporu

Martin Prokop s Viktorem Chytkou se tak budou muset v závodě obejít bez druhého prakticky identického vozu, na němž by mohli v případě technických problémů nebo poškození vlastního speciálu ‚kanibalizovat‘ některé z dílů. Kromě toho za sebou nebudou mít ani Jiřího Strosse, který měl Kolomého navigovat, ale zároveň je vysoce ceněn také jako mechanik.

„Musíme změnit strategii a pojedeme na jistotu, jako jsme jezdili dříve. Ale Dakar je o změnách a přizpůsobování se,“ říká Martin Prokop, který se navzdory složité situaci pevně staví za týmového kolegu. „Byl bych rád, kdyby fanoušci Dakaru Martina podpořili, aby se co nejdřív cítil dobře. Vnímám fakt, že spousta lidí čekala, jestli udělá chybu, nebo ne. Bohužel, chyba přišla hodně brzo a nebyla malá. Ale myslím si, že si Martin zaslouží spíš povzbuzení. Dakar a motosport obecně potřebuje srdcaře, jako je on, aby byl stále tím, čím býval. Místo ‚hejtů‘ a čekání na chyby a problémy bych raději viděl podporu.“

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu