Dakar 2020: Krušný den Renaultů od MKR Technology

Rubrika: Tiskové zprávy  

Dakar 2020 odstartoval velmi zostra. Zatímco v předchozích letech byla úvodní etapa spíše symbolická, letos pořadatelé slíbili jeden z nejtěžších závodů v historii a posádky tento fakt cítí od prvních kilometrů. Náročná trať dává od počátku zabrat i řadě favoritů. Kamiony z dílen severočeského MKR Technology s nástrahami bojují, na přední příčky to ale v první etapě nestačilo.

Pascal de Baar, Dakar 2020
Pascal de Baar/Jan van der Vaet/Stefan Slootjes, Renault K520, Riwald Dakar Team. Rally Dakar 2020. © MKR Technology

„Závod jsme nerozjeli vůbec špatně, ale nakonec děláme, co můžeme, abychom se dostali do cíle. Kluci měli řadu defektů a bohužel jsme hned na začátku měli i větší technické problémy. Ale věřím, že se podaří vše dát do kupy a zítra vyjedeme v plném složení. Jsme na začátku. Vůbec nemá smysl dělat jakékoli závěry, protože co se dnes stane jednomu, může zítra potkat druhého,“ říká Mario Kress, konstruktér severočeských Renaultů.

Posádky si v sobotním podvečeru užily slavnostní start, ale v neděli už závod odstartoval naplno a úvodní zkouška byla pořádnou prověrkou. První etapa z Džiddy do Al Wejhu měřila 752 kilometrů, z nichž se 319 jelo v rámci rychlostní zkoušky. Etapa přitom nabídla vše, na co se účastníci Dakaru těší – rychlé a technické pasáže, ale také kamení, písky a s nimi spojené zrádné duny.

Renaulty z dílen severočeského MKR Technology svedly velký boj. Martin van den Brink se v první třetině speciálky držel na třetí příčce. „Jenže pak přišly defekty. Martin se musel zastavit hned třikrát,“ upozorňuje Mario Kress.

Gert Huzink, Dakar 2020
Gert Huzink/Rob Buursen/Martin Roesink, Renault C460, Riwald Dakar Team. Rally Dakar 2020. © MKR Technology

Nakonec jezdec týmu Mammoet Rallysport uzavřel druhou desítku s hodinovou ztrátou na vítězného Šibalova. Nejlepšího výsledku z celého kvarteta dosáhl Pascal de Baar z Riwald Dakar Teamu, ovšem také on byl s více než půlhodinovým odstupem až patnáctý. Hned za ním ve výsledcích figuruje nizozemský „hasič“ Richard de Groot.

Největší patálie ale potkaly nejsledovanější z kamionů – historicky první hybridní kamion, který do závodu odstartoval. Posádku pilota Gerta Huzinka zastavil zhruba v polovině etapy poškozený simerink na zadní nápravě a ztráta oleje. Opravu posádka řešila dlouhé hodiny a nikdo netušil, co bude dál. Podle posledních zpráv se kamion podařilo rozjet a míří do bivaku.

„Moc času na opravy před startem další etapy mít nebudeme, ale věřím, že všechno zvládneme a další den budeme schopni jet zase naplno,“ nevzdává se Mario Kress.

Tisková zpráva MKR Technology [editováno]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu