Dakar 2020: Macháčkův dlouhý den a problémy favoritů

Rubrika: Dakar 2020, S×S  
/ Aktualizováno:

Úvodní etapa 42. ročníku dakarské rally dala pořádně zabrat české posádce Josef Macháček, Vlastimil Tošenovský, ale své si užili také mnozí favorité kategorie SSV.

Josef Macháček, Dakar 2020
Josef Macháček, Buggyra Racing. Rally Dakar 2020. © Buggyra Media

„Spíš jedu s takovou nervozitou, jestli máme vychytané všechny závady pro první kilometry, protože to je taková ostuda, když se stane něco hned ze začátku,“ řekl Josef Macháček před startem Rally Dakar 2020 do televizních kamer.

A o den později ujel na rychlostní zkoušce pouhé tři kilometry. Pak Can-Am Buggyra MK50 XRS týmu Buggyra Racing zastavilo prasklé potrubí sání. Oprava trvala čtyři hodiny, celkem Macháček v etapě zaostal za jejím vítězem skoro o sedm hodin a v průběžném hodnocení SSV samozřejmě spadl do skupinky na chvostu.

„Věděli jsme, že to pro nás bude v kategorii SSV náročné, ale mohlo to určitě přijít později než v první etapě. Důležité je, že se jim to podařilo opravit a pokračují,“ řekl k rozpačitému úvodu Jan Kalivoda.

„Stalo se to, čeho jsem se nejvíc bál. Došlo k něčemu nečekanému hned v první etapě. Je to vada materiálu. Tahle závada se špatně opravuje, když je všechno horké, ale museli jsme to udělat. Pak už jsme pokračovali bez jakýchkoliv problémů, ale když se jede v noci, je čas samozřejmě podstatně horší,“ shrnul martýrium první etapy Josef Macháček.

Josef Macháček, Dakar 2020
Josef Macháček/Vlastimil Tošenovský, Can-Am Buggyra MK50 XRS, Buggyra Racing. Rally Dakar 2020. © Buggyra Media

Ale problémy měli i někteří favorité. Francouz Cyril Despres s OT3 týmu Red Bull ztratil 55 minut, dakarský vítěz této kategorie z roku 2018 a loni třetí Brazilec Reinaldo Varela (Can-Am) ještě o hodinu a půl více.

Z etapového vítězství se radovali Poláci Aron Domżała a Maciej Marton (Can-Am), kteří se ujali vedení v soutěži s náskokem minuty a 51 sekund před Američanem Caseyem Curriem s továrním Can-Amem.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu