Ouředníčkův Ford málem shořel, do cíle dojel bez střechy

Rubrika: Tiskové zprávy  

Posádka Tomáš Ouředníček, David Křípal ve druhé etapě Rally Dakar v Saúdské Arábii málem skončila. Skrytá závada zapálila rezervní kolo, které posádka v úseku neutralizace trati uhasila. A do cíle navíc dojela bez střechy.

Tomáš Ouředníček, Dakar 2020
Tomáš Ouředníček/David Křípal, Ford Ranger, Ultimate Dakar Racing. Shakedown před Rally Dakar 2020. © Ultimate Dakar Racing

Náročný den pro jezdce týmu Ultimate Dakar Racing začal startem v hloubi pole.

„Nikdy jsem na Dakaru nestartoval z tak zadních pozic, a to jsem jich zažil sedm. Vyjížděli jsme s malými buginami, pomalými auty a kamiony. Strašně se prášilo a ráno byl slabý vítr. Byla to beznaděj, protože jsme vyjížděli v půlminutových intervalech. Ale dali jsme do toho všechno a předjížděli jsme jeden stroj za druhým,“ popisuje úvod etapy pilot Tomáš Ouředníček.

Jenže posun startovním polem vpřed provázel nepříjemný zápach spáleniny. Posádka kvůli tomu dvakrát zastavila a auto důkladně zkontrolovala. Na nic nepřišla.

„Rozhodl jsem se pro jistotu zresetovat řídící jednotku vypnutím zapalování. Jenže pak už jsem nenastartoval. Startér nefungoval. Naštěstí se na místě ukázal chlapík, který nás roztáhl,“ děkuje Tomáš Ouředníček na dálku neznámému zachránci.

Ovšem historie se opakovala: „Pokračovali jsme dál, snažil jsem se dohnat ztrátu a jel jsem velmi rychle. A v kaňonu na trati se před námi najednou v prachu objevil kus skály, mně se auto dostalo trochu do smyku a abych do skály nenarazil, musel jsem prudce zabrzdit. A u toho mi chcípl motor. Takže jsme stáli uprostřed úzkého místa v kaňonu, kde nikdo nemohl v tom prachu projet. A nemohli jsme nastartovat. Tentokrát nás zachránil závodník, který nás roztáhl směrem dozadu.“

V následující neutralizaci se najednou zpod Fordu vyvalil hustý dým. Ouředníček s Křípalem otevřeli kryt pod podlahou a nestačili se divit.

Tomáš Ouředníček, Dakar 2020
Tomáš Ouředníček/David Křípal, Ford Ranger, Ultimate Dakar Racing. Shakedown před Rally Dakar 2020. © Ultimate Dakar Racing

„Jak to David otevřel, začala nám hořet rezervní pneumatika, která je umístěna nad výfukem. Já tam přiběhl s hasičákem. Nejspíš únavou materiálu se objevila ve výfuku díra, která rozpálila celý rám. To zničilo startér, a nakonec i zapálilo gumu. Bylo velké štěstí, že přišla neutralizace, jinak nám závoďák nejspíš shořel,“ uvědomuje si Ouředníček.

Při závěrečném ostrém tempu při dohánění ztráty a předjíždění motorek posádka na chvíli ztratila koncentraci a bylo z toho desetiminutové zpoždění.

„Asi deset minut jsme jezdili po okolí a hledali správný bod. Při tom nám upadla střecha s důležitými chladiči a dalšími věcmi. David po dojezdu do cíle jel s motorkou střechu najít, protože to bylo těsně u bivaku,“ ohlíží se za dramatickým dakarským dnem Tomáš Ouředníček.

Navigátor David Křípal poprvé četl trasu z „předvybarveného“ roadbooku od pořadatelů, který dostal až ráno před startem.

„Byl dobře připravený. Výborně to sedělo, až na jednu nečekanou díru, kterou jsme ustáli. Ale měli jsme problém se špatně fungujícím Sentinelem [zařízení upozorňující na blížící se auto, které se využívá při předjíždění]. Takže při předjíždění to občas bylo celkem dramatické. Později jsme zjistili, že jsme v tom nebyli sami. Závodníků se stížnostmi bylo víc,“ doplňuje David Křípal.

Tisková zpráva týmu Ultimate Dakar Racing [editováno]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu