Dakar se dostává Alonsovi pod kůži. Ani po havárii to nebalí

Rubrika: Auto, Dakar 2020  

Místo zamýšleného útoku na první desítku přinesla druhá etapa Dakaru 2020 Fernandu Alonsovi další cennou lekci. V budoucnu si určitě bude počínat obezřetněji při jízdě v prachu a zřejmě si troufne i na leckterou opravu.

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso/Marc Coma, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Toyota

Dvojnásobný mistr světa formule 1 netuší, o co přesně poškodil zavěšení levého přední kolo své Toyoty. Do potíží se dostal na 160. kilometru pondělní rychlostní zkoušky. Přestože problém dokázali společně s navigátorem Marcem Comou vyřešit vlastními silami, oprava se protáhla a do cíle dorazili se ztrátou dvou hodin a 34 minut na týmového kolegu Giniela de Villierse, jenž etapu z Al Wajhu do Neomu vyhrál.

„V prachu jsme něco trefili, ale vůbec nevíme, co to bylo, protože jsme nic neviděli,“ tvrdí Fernando Alonso. „Osmačtyřicet kilometrů jsme jeli velmi rychle a dohnali jsme Erika van Loona, který byl před námi. Pak jsme pokračovali sto dvacet kilometrů v prachu za ním při nulové viditelnosti, dokud nedošlo ke kolizi.“

Španělé chtěli nejprve počkat na příjezd asistenčního kamionu, ale nakonec dokázali situaci vyřešit díky radiovému spojení s týmem a obdrženým instrukcím.

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Toyota

„Nejdřív jsme chtěli počkat na asistenci, protože kamion vždy jede čtyři pět hodin za námi. Zároveň jsme ale začali rozebírat to, s čím jsme si dokázali poradit,“ popisuje 38letý dakarský nováček. „Byli jsme v kontaktu s týmem a podávali jsme informace o svém postupu. V jednu chvíli nám řekli, že pokud dokážeme odstranit tohle a tamto, mohli bychom to skoro opravit. Vzali jsme to vážně a bylo to.“

Nicméně po zbytek speciálky neměl Alonso k dispozici přední brzdy: „Museli jsme odpojit přední okruh a jet velmi opatrně. Je to další zkušenost. Chtěl jsem zažít Dakar se vším všudy a tohle k závodu patří.“

„Celkově to byl dobrý den. Byli jsme rychlí. Svým tempem jsem sice jel jen osmačtyřicet kilometrů, ale řekl bych, že jsme měli na to, abychom byli mezi dvěma třemi nejrychlejšími. Navigace byla perfektní, jeli jsme skvěle. Jsem rád, že tu jsem a pokračuji, protože mým cílem je dokončit Dakar a zažít ho od startu až do cíle,“ uzavírá Alonso, který po druhé etapě klesl na 47. pozici s odstupem dvou hodin a 39 minut na vedoucího Orlanda Terranovu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu