Dakar 2020: Nasser Al-Attiyah penalizován

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Trojnásobný dakarský vítěz Nasser Al-Attiyah se ve třetí etapě dostal do křížku s Carlosem Sainzem, nepočínal si fér a vykoledoval si trest. Podle sportovních komisařů tovární jezdec Toyoty v závěrečné části speciálky po druhé neutralizované zóně několik kilometrů nedovoleným způsobem bránil soupeři v předjetí.

Sainz & Al-Attiyah, Dakar 2020
Carlos Sainz, Lucas Cruz a Nasser Al-Attiyah. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Španělův spolujezdec Lucas Cruz několikrát vyslal upozornění prostřednictvím systému Sentinel, který je právě k tomuto účelu určen. Al-Attiyah však na signály nereagoval. Porušil tak článek 26P.3 sportovních pravidel Rally Dakar 2020.

Podle regulí musí všechna vozidla, která jsou dojeta jiným účastníkem, udělat vše, co je potřeba, aby uhnula a umožnila vlastní předjetí. Jakmile závodník dostane tři upozornění v rozmezí pětačtyřiceti sekund nebo menším, musí do patnácti sekund od třetí výzvy pustit rychlejšího soupeře před sebe, pokud to terén umožňuje.

Po prostudování údajů získaných ze Sentinelu dospěli komisaři k rozhodnutí o udělení tříminutové penalizace. Al-Attiyah s navigátorem Mathieuem Baumelem tak přišli o druhé místo ve třetí etapě, ale v průběžné klasifikaci stejnou pozici udrželi. Jen odstup od vedoucího Sainze narostl na necelých osm minut.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu