Dakar 2020: Oheň, kotrmelce a nový leader. Prokop do první desítky

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

První etapové vítězství na Rally Dakar 2020 vyneslo Carlose Sainze do čela průběžného hodnocení kategorie automobilů. Martin Prokop se sice ani dnes ve výsledcích rychlostní zkoušky neprosadil mezi deset nejlepších, přesto do top 10 pronikl v celkové klasifikaci.

[poslední aktualizace 8. 1. 2020, 1:07]

Carlos Sainz, Dakar 2020
Carlos Sainz/Lucas Cruz, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

První čtvrtinu Rally Dakar 2020 uzavřela v úterý 7. ledna okružní etapa se startem a cílem v Neomu. Rychlostní zkouška měřila 404 kilometrů, byla nejdelší v dosavadním průběhu soutěže a jela se v blízkosti hranic s Jordánskem. Na její trati převládal písčitý povrch, ale závodníci se museli zorientovat ve změti údolí procházejících mezi skalami a skalními hřebeny.

Carlos Sainz a Lucas Cruz s tovární buginou Mini svedli souboj s obhájci loňského vítězství Nasserem Al-Attiyahem a Mathieuem Baumelem s konkurenční Toyotou. Po čtyřech stech kilometrech byli nakonec o tři a půl minuty lepší Španělé. Al-Attiyah však večer inkasoval tříminutovou penalizaci a v hodnocení dne klesl na pátou příčku.

Přesto výsledky třetí etapy posunuly Sainze i Al-Attiyaha před Orlanda Terranovu (Mini JCW Rally). Po včerejším druhém místě dnes Argentinec dojel s téměř třináctiminutovou ztrátou osmý a klesl na třetí příčku.

„V polovině rychlostní zkoušky to bylo obtížné, protože jsme měli dva pomalé defekty. Navzdory tomu to byl dobrý den,“ hodnotí Orlando Terranova.

Orlando Terranova, Dakar 2020
Orlando Terranova/Ronnie Graue, Mini JCW Rally, X-raid. Rally Dakar 2020. © X-raid

Druhým, resp. čtvrtým místem si náladu alespoň částečně spravili Kuba Przygoński (Mini JCW Rally) a Fernando Alonso (Toyota). Po problémech, které je potkaly v uplynulých dnech, ale oba figurují v hloubi pole.

„Dnes to šlo z našeho pohledu velmi dobře. Od začátku jsme do toho šli naplno, ačkoliv to nebyla jednoduchá etapa. Zastavili jsme jen jednou u Žaly, abychom mu dali kolo, protože už žádnou rezervu neměl,“ říká Kuba Przygoński.

Postup i starosti

Martin Prokop s Viktorem Chytkou (Ford) strávili na trati speciálky o 22 a půl minuty víc než nejrychlejší Sainz. I třináctý čas dne však posádce týmu MP-Sports stačil k posunu do první desítky, konkrétně na devátou pozici. Na osmého Bernharda ten Brinkeho s tovární Toyotou nyní Prokop ztrácí necelých patnáct minut, před desátým Vaidotasem Žalou s Mini má k dobru skoro dvanáct minut.

„Dneska bez defektů, ale bohužel jsme zjistili, že nějak nestíháme, pokud jde o rychlost. Vypadá to, že nám chybí top speed. Na začátku na velkých rovinách nás soupeři fakt ‚krájeli‘ jeden po druhém. Zkoušeli jsme jet naplno za nimi, ale prostě jsme se jich nedokázali udržet. Uvidíme, jestli se s tím dá něco dělat, ale bojím se, že ne. Musíme počkat na pomalejší úseky, kde má náš motor dobrý ‚krouťák‘. Máme i problém s přilnavostí. Nevím, co se děje. Musíme vyměnit tlumiče a pracovat na autě,“ popisuje Martin Prokop. „Posledních čtyřicet kilometrů jsme se potrápili i s navigací a docela jsme ztratili. Ale motalo se hodně kluků. Pořád se tady něco děje.“

Martin Prokop, Dakar 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2020. © MP-Sports

Vasiljev a Al Qassimi končí

S 42. ročníkem dakarské rally se spektakulárním způsobem rozloučili dva z vážných aspirantů na umístění v první desítce. Po požáru svého Mini na 284. kilometru musel z jedenáctého místa odstoupit Vladimir Vasiljev.

A úspěchu se nedočkají ani Khalid Al Qassimi s navigátorem Xavierem Panserim. Posádka týmu Abu Dhabi Racing byla ještě ráno sedmá, jenže na rychlostní zkoušce havarovala a po sérii kotrmelců zbyl z jejího Peugeotu pouhý vrak.

Pět nahoru, pět dolů

O pět míst si polepšili Boris Vaculík a Martin Plechatý, kteří jsou s Fordem týmu 3RCZ.com pětadvacátí. O stejný počet pozic směrem dolů průběžným pořadí putovali Miroslav Zapletal a Marek Sýkora, kteří u svého Fordu kvůli prasklé manžetě měnili poloosu. Čtyřicetiminutová oprava odsunula posádku týmu Offroadsport na 23. místo.

Boris Vaculík, Dakar 2020
Boris Vaculík/Martin Plechatý, Ford F-150 Evo, 3RCZ.com. Rally Dakar 2020. © 3RCZ.com

Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Ford) byli v etapě jednadvacátí, ovšem kvůli ztrátám z předchozích etap jsou celkově až 42. příčku.

Ve středu se soutěž přesune do Al Uly. Celkem bude potřeba zdolat 676 km včetně rychlostní zkoušky, která bude zase o něco delší (453 km) a pojede se převážně po šotolinových cestách. Organizátoři opět slibují obtížnou navigaci.

Rally Dakar 2020
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 3. etapě
1. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy 11:00:20
2. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux +7:55
3. Terranova/Graue Mini JCW Rally +8:09
4. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux +18:58
5. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +19:00
6. Serradori/Lurquin Century Buggy +20:56
7. De Villiers/Haro Toyota Hilux +23:42
8. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +33:23
9. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +48:05
10. Žala/Jurgelėnas Mini All4 Racing +59:59
23. Zapletal/Sýkora Ford F-150 +1:52:25
26. Vaculík/Plechatý Ford F-150 Evo +2:24:26
42. Ouředníček/Křípal Ford Ranger +3:14:20

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu