Al-Attiyaha láká Safari Rally. Jedná s Toyotou

Rubrika: Zajímavosti  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah by si rád splnil další sportovní sen. Devětačtyřicetiletý Katařan se chce vrátit do mistrovství světa v automobilových soutěžích, aby se mohl zúčastnit africké Safari Rally. Trojnásobný dakarský vítěz už oslovil Toyotu, jejíž barvy hájí i v cross-country rally.

Nasser Al-Attiyah, Qatar CCR 2020
Nasser Al-Attiyah, Toyota Gazoo Racing. Qatar Cross-Country Rally 2020. © Red Bull Content Pool

Nasser Al-Attiyah se v mistrovství světa v rally pravidelně objevoval v letech 2004 až 2015. Ve světovém šampionátu ovládl jednou kategorii produkčních vozů (2006) a dvakrát triumfoval ve WRC2 (2014 a 2015). V elitní kategorii WRC dosáhl nejlepšího výsledku na Portugalské rally 2012, kde s továrním Citroënem DS3 WRC obsadil čtvrtou příčku. O rok později byl třikrát pátý s Fiestou WRC od M-Sportu.

Během svého působení ve WRC si však nikdy nevyzkoušel Safari Rally, neboť keňská soutěž byla součástí světového šampionátu naposledy v roce 2002. Tehdy se jezdila na neuzavřených tratích a jednalo se o mimořádnou prověrku lidí i techniky. Letos by se měla soutěž do kalendáře MS vrátit. Její formát sice bude v porovnání s minulostí velmi odlišný, což vyplývá ze současných unifikovaných regulí pro podniky WRC, nicméně stále by se mělo závodit na specificky náročných afrických tratích.

Al-Attiyah věří, že právě v takových podmínkách má co nabídnout a své zkušenosti již nabídl řediteli továrního Toyota Gazoo Racing World Rally Teamu.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Na účast na Safari Rally jsem připraven a už jsem o tomto nápadu mluvil s Tommim Mäkinenem. Rád bych absolvoval jednu nebo dvě soutěže a myslím si, že právě hodně drsné podniky by pro mě mohly být dobré,“ míní Nasser Al-Attiyah. „WRC mi chybí a líbilo by se mi, kdybych se mohl při několika závodech do tohoto kolotoče vrátit.“

Podle původních plánů se měla Safari Rally jet 16. až 19. července jako sedmý ze třinácti podniků WRC 2020. I nad letní soutěží však v současnosti visí velký otazník související s dalším vývojem celosvětové pandemie koronaviru Covid-19.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu