Zrušena Silk Way Rally i jordánská baja

Rubrika: FIA SP baja, FIA SP CCR, FIM MS CCR, FIM SP baja, Jordan Baja, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

S ohledem na vývoj situace kolem epidemie nemoci covid-19 byly tento týden oficiálně zrušeny další dva podniky mezinárodního kalendáře cross-country rally. Letošní ročník své soutěže nejprve vzdali pořadatelé jordánské baji, dnes stejný krok potvrdili organizátoři Silk Way Rally.

Andrej Karginov, Silk Way Rally 2019
Andrej Karginov/Andrej Mokjejev/Ivan Malkov, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Po vypuknutí zdravotní krize na Dálném východě a rozšíření nového koronaviru do dalších částí světa pracovali pořadatelé Silk Way Rally s variantou zkrácené soutěže, která se měla od 2. do 11. července odjet pouze na území Ruska. Ve hře byla i možnost odložení závodu o několik týdnů. Po loňském premiérové zařazení SWR do kalendáře Mistrovství světa FIM v cross-country rally se na jejích tratích mělo letos poprvé bojovat o body do světového poháru FIA také v kategorii automobilů.

Následně však covid-19 výrazně zasáhl také Rusko, které proto přijalo řadu restriktivních opatření. Ta se kromě jiného stále týkají například vstupu cizinců na ruské území a jejich karantény nebo letecké dopravy. Proto ředitelství SWR vyslyšelo doporučení ruského ministerstva sportu a ruské automobilové federace a závod oficiálně zrušilo.

„Odvedli jsme velký kus práce, ale toto rozhodnutí je potřeba akceptovat a chápat. Chováme se odpovědně a v současnosti má naprostou prioritu zdraví,“ připomíná ředitel organizačního týmu Vladimir Čagin. „Situace je v celosvětovém měřítku stále velmi citlivá a na většině ruského území se musíme vypořádat s karanténními opatřeními. Při této nejistotě nejsme schopní dokončit přípravné práce a následně podnik zorganizovat.“

Přípravy SWR 2021 začnou hned příští týden, kdy by měl jednat organizační výbor rally.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

S návratem na světovou scénu počítá i Jordánsko

Jordan Baja se podle původních plánů měla uskutečnit od 16. do 18. dubna jako třetí podnik světových pohárů FIA i FIM v bajách. V důsledku šíření nemoci covid-19 byla v březnu odložena naneurčito. Pořadatelům se nepodařilo najít jiný vhodný termín, s nímž by mohli pracovat, a proto se rozhodli soustředit své síly na přípravu na následující sezonu.

„Největší důraz vždy klademe na bezpečnost a duševní pohodu účastníků našeho podniku i jordánského obyvatelstva. Proto v této turbulentní a nejisté době musíme s těžkým srdcem informovat o rozhodnutí zrušit jordánskou baju pro rok 2020. Během pandemie jsme v neustálém kontaktu s kolegy z FIA a FIM a máme pocit, že z pohledu všech zainteresovaných se jedná o nejrozumnější krok,“ míní ředitel organizačního štábu Zaid Balqez. „Teď se můžeme soustředit na rok 2021, na který chceme připravit ještě větší a lepší závod. Těšíme se, že se Jordánsko znovu otevře světu, jakmile to bude bezpečné.“

V polovině května byl oficiálně zrušena také Hungarian Baja, která se měla jet v polovině srpna v Maďarsku jako šestý podnik SP FIA v bajách.

Orlando Terranova, Jordan Baja 2019
Orlando Terranova/Ronnie Graue, Mini All4 Racing, X-raid. Jordan Baja 2019. © X-raid

Letní naděje a podzimní optimismus

Otázkou stále zůstává, kdy se zkrácená mezinárodní sezona cross-country rally znovu rozjede. O odhodlání uspořádat své podniky v původních termínech v uplynulých týdnech informovali například organizátoři španělské Baji Aragón (23. až 25. července) nebo Baji Poland (3. až 6. září). Nový termín (původně 18. až 21. června) hledají pro svou baju Italové a odložena na neurčito je zatím také Rally Kazakhstan.

Z dubna na září byla přesunuta Morocco Desert Challenge a v konání říjnové Rallye du Maroc věří také společnost Davida Castery, jenž by během „svého“ závodu opět rád vyzkoušel některé novinky pro lednový Dakar, včetně elektronického roadbooku.

Na listopad, respektive počátek prosince by měly být přeloženy Dubai International Baja a Abu Dhabi Desert Challenge. Pokud to situace dovolí a oba podniky se uskuteční, stanou se díky novému termínu a místu konání pro řadu účastníků ideální závěrečnou přípravou na lednový Dakar.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu