Rehabilitující Kolomý: Chci se vrátit, ale rozhodne doktor

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Šest měsíců po zranění páteře, které utrpěl při havárii na shakedownu před Rally Dakar 2020, se Martin Kolomý postupně dostává zpět do formy. Myšlenky na návrat na nejslavnější maratonskou rally světa se mu v hlavě honí neustále, ale za volant závodního auta zatím nespěchá.

Martin Kolomý, test Abu Dhabi 2019
Martin Kolomý, MP-Sports. Testování v Abu Dhabi, prosinec 2019. © Martin Kolomý Racing

„Konečně začínám pořádně rehabilitovat. V předchozích měsících to nebylo jednoduché, protože kvůli koronaviru bylo všechno zavřené. Teď chodím plavat a snažím se dát dohromady. Tři měsíce jsem v podstatě neseděl v autě, protože jsem mohl pouze chodit nebo ležet. Teď už běhám i sedím. Dokonce jsem se dojel podívat za kluky do Sosnové,“ pochvaluje si Martin Kolomý, který se při nedávné Mogul Test Rally pohyboval v týmovém oblečení v servisním zázemí MP-Sports.

Že se v lednu na Dakaru obleče také do závodní kombinézy jihlavské stáje, to však zatím Kolomý slibovat nechce.

„Na Dakar se chci určitě vrátit, ale rozhodne doktor. Motivace je veliká, ale jestli se vrátím nebo ne, to je dneska pořád ještě ve hvězdách. Zdraví je opravdu přednější. Závodění je sice pěkná věc, ale pořád je to jenom koníček,“ říká desetinásobný účastník Rally Dakar a vítěz dvou etap v kategorii kamionů.

Zatímco při rozhovoru, který jsme vedli pár týdnů po zranění, Kolomý doufal, že by se do závodního auta mohl vrátit zhruba někdy během prázdnin, na jejich počátku je v prognózách zdrženlivější.

„Po zranění páteře v roce 2011 jsem se do závodního auta vrátil někdy v září. Teď jsem ale zase o nějaký pátek starší a o to je to složitější. Určitě se půjdu ‚sklouznout‘, ale ještě si musím nějakou chvíli počkat.“

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Dveře zůstávají otevřené

Tým MP-Sports připraví už na podzimní část sezony oba své Fordy Raptor RS Cross-Country. Vozy však budou paralelně na cestách, aby s nimi Martin Prokop mohl během krátké doby absolvovat závody na třech kontinentech. Zatím není rozhodnuto, jestli se oba v lednu postaví také na start dakarské rally.

„U Marťase bude záležet na jeho zdravotním stavu a samozřejmě i na tom, jak se dohodne s partnery, kteří za ním stáli, a myslím si, že stojí pořád. Ale doba samozřejmě není jednoduchá pro nikoho,“ komentuje situaci Martin Prokop. „Možná si někteří lidé mysleli, že si ho platím, aby jel za mnou, ale tak to nebylo a není. Martin si auto pronajímá. Ale zároveň je součástí týmu. Bude tedy záležet na tom, jestli dokáže dát vše dohromady, což je velký oříšek. Obzvlášť po tom, co se stalo, i s ohledem na celkovou současnou situaci. Jestli to Marťas dokáže, tak to bude fakt velký výkon a my budeme rádi.“

Jisté zůstává jedno. Pokud mu to zdraví a podpora partnerů umožní, pokusí se Kolomý o reparát v kategorii automobilů. Návrat mezi dakarské truckery vylučuje.

„Do kamionu určitě ne. Už proto, že tady nejsou kamiony, s nimiž by se dalo jet. Martin Macík [starší] staví auto prioritně pro Matesa [Martina Macíka mladšího], Aleš Loprais si ho staví také pro sebe a Buggyra to je teď už v podstatě jenom vozič reklam. Jít do takového týmu dneska nedává smysl. Pokud pojedu, tak osobákem,“ uzavírá Kolomý.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu