Podmol po prvním soustředění: Navigace je jako stolní hra pro velké kluky

Rubrika: Tiskové zprávy  

Zrádné výjezdy po lesních cestičkách, přeskakování spadlých kmenů, pád do bahna… Libor Podmol má za sebou první oficiální trénink na dakarskou rally. V Srbsku minulý týden na motorce najezdil skoro tisíc kilometrů, poprvé se učil pracovat s roadbookem a objevoval taje navigace.

Libor Podmol, soustředění Srbsko 2020
Libor Podmol, Husqvarna FR 450 Rally, Orion - Moto Racing Group. Soustředění v Srbsku, červenec 2020. © Libor Podmol Media

„Bylo to pro mě takové ‚odpanění‘. Pochopil jsem, co to je být jezdcem dálkových rally,“ říká Libor Podmol. V týmu Orion – Moto Racing Group mu na prvních testovacích kilometrech pomáhal Milan Engel, který se Dakaru zúčastnil už šestkrát.

V lesích u srbského Zlataru započal světový šampion ve freestyle motokrosu svou kariéru v cross-country rally. Na své Husqvarně se učil jezdit v náročném terénu a do toho ještě vyhodnocovat navigaci.

„Velmi mě to bavilo. Navigování podle roadbooku je jako stolní hra pro velké kluky, jen u toho sedíte na motorce. Neustále musíte dávat pozor a seřizovat si kilometry, při tom všem ještě pozorovat kudy jedete a snažit se být co nejrychlejší,“ popisuje vítěz prestižních X-Games.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Navigační trasy po večerech vytvářel jeho týmový kolega Milan Engel.

„Občas jsme skončili u nějaké rodinky na dvoře nebo u koní,“ dodává se smíchem Podmol, který každý den najel v lesích, po kamenných cestičkách nebo po dlouhých stepích téměř 200 kilometrů. Průvodcem českých závodníků byl Janko Selakovič, který v Srbsku organizuje náročné enduro výlety.

A co dělalo elitnímu světovému freestyle motokrosaři největší problémy?

„Patrně rychlost na úzkých cestách. Na tom musím zapracovat. Jinak navigaci jsem snad celkem pochopil,“ věří Podmol.

Libor Podmol, soustředění Srbsko 2020
Libor Podmol, Orion - Moto Racing Group. Soustředění v Srbsku, červenec 2020. © Libor Podmol Media

Nováčka dálkových soutěží jeho týmový parťáci chválili. Prý neudělal žádnou zásadní chybu. Pádu se však Podmol nevyhnul.

„Za pobyt jsem ‚hodil tlamu‘ z motorky šestkrát, dvakrát jsem měl málem srážku s krávou, dvakrát s traktorem a třikrát s autem. Pokaždé vyjeli náhle ze zatáčky. Jsem rád, že mé první dakarské soustředění dopadlo dobře,“ pochvaluje si šestatřicetiletý motocyklista, kterého za měsíc čeká první ostrý závod v Řecku.

„Tam se chci hlavně soustředit na rychlost a dojet do cíle. Na soutěžní Husqvarně si neustále zvykám a když je možnost, tak na ní furt sedím,“ uzavírá Podmol.

Tisková zpráva Libora Podmola [editováno]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu