Baja Poland: Blátivý prolog pro Al-Attiyaha. Prokop pátý

Rubrika: Auto, Baja Poland  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel s Toyotou se ujali vedení v průběžném hodnocení Baja Poland. Na rozblácené trati sedmikilometrového prologu byli o deset sekund rychlejší než obhájce loňského vítězství Krzysztof Hołowczyc s Mini.

Nasser Al-Attiyah, shakedown Baja Poland 2020
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Shakedown před Baja Poland 2020. © Red Bull Content Pool

Kolotoč mezinárodních cross-country rally se po vynucené více než půlroční přestávce znovu pozvolna roztáčí. Na severozápadě Polska o tomto víkendu (4. až 6. září) pokračuje druhým podnikem Světový pohár FIA v cross-country bajách.

Z dvacítky jezdců přihlášených na Baja Poland v rámci SP nakonec čtyři chybí. Jsou mezi nimi například vítěz úvodní Ruské baji Vladimir Vasiljev nebo Miroslav Zapletal. Zatímco Rus závod vynechal úplně, český matador se rozhodl pro účast pouze v rámci středoevropského šampionátu (FIA CEZ), českého a polského mistrovství, kdežto o body do světového poháru neusiluje.

V SP FIA tak české barvy hájí pouze Martin Prokop a Viktor Chytka s Fordem. Na krátké páteční speciálce byla dvojice týmu MP-Sports o necelou půlminutu pomalejší než Al-Attiyah a v sobotu ráno odstartuje do další části první etapy z pátého místa.

Martin Prokop, test Polsko 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Testování před Baja Poland 2020. © MP-Sports

Mezi Al-Attiyaha a Prokopa se kromě Hołowczyce vklínili ještě další dva domácí piloti Michał Małuszyński (Mini) a Kuba Przygoński (Toyota).

Stéphane Peterhansel (Mini) se do Polska vrátil poprvé od roku 2011 a zvyká si jak na zdejší prostředí, tak i na nového spolujezdce Edouarda Boulangera. V hodnocení účastníků SP je Francouz zatím osmý.

Ostatní šampionáty

Kromě Prokopa se Polské baji účastní i další čeští automobiloví závodníci, kteří však bojují pouze o body do FIA CEZ, polského nebo českého šampionátu. V této klasifikaci figuruje po prvním dnu nejvýše Miroslav Zapletal, který byl s Hummerem o 1,6 sekundy rychlejší než Prokop a je sedmý.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

V sobotu jsou na programu dvě rychlostní zkoušky ve vojenském prostoru, z nichž každá měří 172 kilometrů. První odstartuje v 8:20 hod, kompletní výsledky první etapy v klasifikaci SP bychom měli znát okolo 17. hodiny.

BAJA POLAND 2020
AUTOMOBILY – SP FIA
průběžné pořadí po prologu (RZ1)
1. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux 7:22,3
2. Hołowczyc/Kurzeja Mini JCW Rally +10,6
3. Małuszyński/Małuszyńska Mini JCW Rally +13,3
4. Przygoński/Gottschalk Toyota Hilux +18,3
5. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +29,2
6. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +31,0
7. Molgo/Marton Ford F-150 Evo +31,1
8. Peterhansel/Boulanger Mini All4 Racing +38,1
9. Farrés Güell/Monleón Can-Am X3 +40,5
10. Goczał/Kuśnierz Volkswagen Amarok +52,3

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu