Baja Poland: Valtr předčil Macíka

Rubrika: Baja Poland, Kamiony  

Úvodní dějství třístranné bitvy českých kamionů na tratích Polské baji vyznělo nejlépe pro Jaroslava Valtra. Moravský závodník byl v krátkém prologu nepatrně rychlejší než Martin Macík.

Jaroslav Valtr, shakedown Baja Poland 2020
Jaroslav Valtr st./Jaroslav Valtr ml./Radim Kaplánek, Iveco Powerstar, Valtr Racing Team. Shakedown před Baja Poland 2020. © Baja Poland Media

Přestože se s Ivecem vlastního týmu postavil na start poprvé od loňské Marocké rally, nebyla jedenáctiměsíční závodní přestávka na Jaroslavu Valtrovi v pátečním prologu téměř znát. Ke zdolání technické a rozblácené sedmikilometrové trati potřeboval jen nepatrně víc než devět minut a ujal se vedení v průběžném hodnocení kamionů.

Martin Macík mladší přijel do Polska především otestovat technické novinky. Jeho Iveco dokončili v dílnách týmu Big Shock! Racing loni na jaře společně s Valtrovým vozem, ale během roku prošlo dalším intenzivním vývojem, včetně instalace automatické převodovky. Proto není pochyb, že se proti přítomným soupeřům bude chtít vytáhnout. Už proto, že na rozdíl od nich absolvoval letošní Dakar a také podstatně rozsáhlejší testování. Do druhého dne však půjde ze druhé pozice, byť s nepatrným odstupem necelých dvou sekund.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Třetí je po prologu Daniel Stiblík, který si s Liazem pronajatým od Big Shock! Racingu odbývá premiéru ve světě cross-country rally. Zkušený trucktrialový jezdec v Polsku objevuje úplně nový závodnický svět, a tak jej po nejspíš nebude trápit ani více než třináctiminutová ztráta, kterou nabral na prvních kilometrech.

V sobotu truckeři absolvují stejnou porci ostrých kilometrů jako účastníci Světového poháru FIA v cross-country bajách. Ve vojenském prostoru Drawsko Pomorskie pojedou dvě rychlostní zkoušky, z nichž každá měří 172 kilometrů. Výsledky první etapy v kategorii kamionů bychom měli znát okolo 18. hodiny.

BAJA POLAND 2020
KAMIONY
průběžné pořadí po prologu (RZ1)
1. Valtr/Valtr/Kaplanek Iveco Powerstar 9:03,5
2. Macík/Tomášek/Švanda Iveco Powerstar +1,9
3. Stiblík/Němeček/Motl Liaz 111.154 +13:26,5

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu