Baja Poland: Hroneš při premiéře stříbrný

Rubrika: Baja Poland, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Český jezdec Jakub Hroneš vybojoval při své premiéře v cross-country rally druhé místo v kategorii motocyklů. Na Polské baje nestačil pouze na trojnásobného účastníka Rally Dakar Macieje Giemzu.

Jakub Hroneš, Baja Poland 2020
Jakub Hroneš (Orion - MRG) na stupních vítězů v cíli Baja Poland 2020. © MRG

Po náročném sobotním programu čekalo na motocyklisty v neděli svižné a krátké finále Polské baji 2020. Konkrétně se jednalo o dva měřené úseky, z nichž první měřil devět a půl kilometru a druhý byl sedmnáctikilometrový.

Maciej Giemza s Husqvarnou vedl od úvodního prologu a nejrychlejší časy si připsal i na všech čtyřech následujících rychlostních zkouškách včetně obou nedělních. Závodník Orlen Teamu tak vyhrál už čtvrtou soutěž v řadě, na níž od léta startoval. Před Polskou bajou nenašel přemožitele ani na Baje Szczecinek, Baje Lithuania a Řecké rally.

„Bylo hodně mokro, což bylo vidět ze všech záběrů po celý víkend. Nečekali jsme, že trať v Drawsku bude pro motocykly tak náročná. První sobotní speciálka byla opravdu krutá, ale před druhým průjezdem trať kupodivu docela oschla, i když tam pořád byla některá hodně blátivá místa. Dnes jsme jeli dva krátké testy, které dobře známe z předchozích let. Jen jsme jeli v protisměru. Bylo docela sucho,“ rekapituluje Maciej Giemza. „Jsem rád, že jsem v cíli a že jsem tu na dakarské motorce absolvoval dobrý trénink. Ačkoliv podmínky nebyly zdaleka ideální, dokázal jsem s touto technikou zajíždět velmi dobré časy. Myslím si, že každý kilometr ujetý v náročných podmínkách mě posouvá dál.“

Maciej Giemza, Baja Poland 2020
Maciej Giemza, Husqvarna FE 450, Orlen Team. Baja Poland 2020. © Baja Poland Media

Jakub Hroneš se zatím věnuje hlavně enduru, ale svět dálkových rally jej také láká. Po dohodě s Ervínem Krajčovičem si v okolí Štětína odbyl svou premiéru v nové disciplíně a na starší KTM týmu Orion – Moto Racing Group uspěl. Na obou nedělních testech si mezi motocyklisty připsal druhý čas a stříbro mu patří také celkově. Za Giemzou zaostal o šestatřicet minut.

Po předchozích problémech se v neděli na trati znovu objevili Rudolf Lhotský a Roman Krejčí, kteří však kvůli nedokončeným sobotním testům figurují v konečném hodnocení v hloubi pole.

Do první desítky společné klasifikace motorek a quadů se prosadilo hned sedm dvoustopých vozidel, která měla v sobotní velmi blátivé etapě přeci jen určitou výhodu. Mezi čtyřkolkáři zvítězil Marcin Wilkołek s Polarisem.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu