Baja Poland: Z Čechů bláto zvládl jen debutant Hroneš

Rubrika: Baja Poland, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Tým Orion – Moto Racing Group nepřestává zásobovat mezinárodní scénu cross-country rally zajímavými motocyklovými závodníky z české kotliny. Po úspěšném debutu Libora Podmola na srpnové Greece Rally vytáhl manažer Ervín Krajčovič dalšího žolíka také na zářijové Polské baje.

Jakub Hroneš, Baja Poland 2020
Jakub Hroneš, KTM 450 Rally Replica, Orion - Moto Racing Group. Baja Poland 2020. © MRG

Závodění ve vojenském prostoru Drawsko Pomorskie dalo v sobotu motocyklistům a čtyřkolkářům pořádně zabrat. V důsledku nočního deště výrazně stoupla hladina vody v brodech, na trati se objevila spousta hlubokých kaluží a její povrch se proměnil ve vazké kluziště. I proto byl druhý průjezd původně 134kilometrové speciálky zkrácen na 76 km.

V mimořádně náročných podmínkách si výtečně počínal Maciej Giemza na Husqvarně. Polský jezdec Orlen Teamu vyhrál obě speciálky a v průběžném pořadí vede před čtveřicí čtyřkolek, pro něž byl průjezd po promáčených cestách přeci jen nepatrně jednodušší.

„V první speciálce to byl opravdu boj o přežití. Udržet se s motorkou na trati bylo těžké. V blátě a kalužích se skoro nedalo jet rovně. Odpoledne to bylo o něco lepší, ale kvůli zpoždění programu se pořadatelé rozhodli druhou rychlostní zkoušku zkrátit,“ vysvětluje Maciej Giemza. „Celkově se mi jelo dobře. Ráno jsem byl konzervativnější a dával jsem si pozor, abych neupadl, ale při druhém průjezdu jsem se do toho opřel trochu víc, abych zvýšil náskok. Do zítřejší sekce půjdu s rozvahou, abych uhájil vedení.“

Maciej Giemza, Baja Poland 2020
Maciej Giemza, Husqvarna FE 450, Orlen Team. Baja Poland 2020. © Orlen Team

Český tým Orion – MRG už ráno ze závodu stáhl Libora Podmola a Milana Engela, ovšem pro nováčka Jakuba Hroneše měla Baja Poland znamenat první zkušenosti ve světě rally. Talentovaný jezdec endura proto po dohodě s vedením týmu pokračoval a dal o sobě vědět.

Ve společné klasifikaci moto/quad je po první etapě celkově sedmý, ovšem mezi motocyklisty drží druhou příčku za Giemzou. Druhý čas si připsal také na odpolední RZ3.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Podmol s Engelem nebyli jediní čeští jezdci, kteří první etapu nedokončili. Odstoupil také Jan Brabec (ucpaný chladič, zadřený motor), Roman Krejčí i Tomáš Kubiena. Rudolf Lhotský nedokončil kvůli problémům s chlazením dopolední test, ale odpoledne se do závodu vrátil.

V rámci závěrečné etapy Polské baji absolvují motorkáři pouze jediný průjezd dvou krátkých testů (9,5 a 17 km). Jméno vítěze bychom měli znát v neděli 6. září krátce po poledni.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu