Potvrzeno: Jaroslav Valtr se po pěti letech vrátí na Dakar

Rubrika: Baja Poland, Dakar 2021, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Víkendová Polská baja byla pro Valtr Racing Team především přípravou na lednovou Rally Dakar. Na její startovní listině se jméno Jaroslava Valtra staršího objeví poprvé od roku 2016, kdy v kategorii kamionů obsadil osmé místo.

Jaroslav Valtr, Baja Poland 2020
Jaroslav Valtr st./Jaroslav Valtr ml./Radim Kaplánek, Iveco Powerstar, Valtr Racing Team. Baja Poland 2020. © Valtr Racing Team

Přestože společně s navigátorem Josefem Kalinou a palubním mechanikem Jiřím Strossem dovezli tehdy novou Tatru Phoenix do cíle v první desítce, bezprostředně po návratu z Jižní Ameriky se tým Buggyra Racing a Jaroslav Valtr st. rozešli. Moravský závodník o rok později vybojoval druhé místo na Africa Eco Race s Tatrou Jamal ostravského Bonver Dakar Projectu a postupně začal budovat vlastní tým.

Na jaře 2019 si převzal na zakázku postavené Iveco Powerstar, s nímž v létě odjel španělskou Baju Aragón a na podzim byl úspěšnější ze dvou přihlášených kamionů na Marocké rally. Na Dakar 2020 se však ještě nepřihlásil.

„Když jsme loni koupili nové auto od Big Shocku, zjistili jsme, že není úplně podle našich představ. Proto jsme si ho nějakým způsobem celé přestavěli, předělali a přebudovali. Udělali jsme si ho sobě na míru,“ vysvětluje Jaroslav Valtr starší.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Podle původních plánů chtěl Valtr Racing Team upravené Iveco poprvé vyzkoušet už na jaře při Morocco Desert Challenge, která však byla nejprve přeložena na září a následně úplně zrušena kvůli opatřením souvisejícím se šířením nemoci covid-19. Proto se prvního testu v ostrém závodním režimu Valtrův Powerstar dočkal až o uplynulém víkendu na Polské baje.

„Nepříjemné bylo počasí, protože jsme chtěli auto otestovat spíš na písku. Na blátě to pro nás v podstatě nemá žádný význam. Rychlá jízda v terénu nešla otestovat, protože to pořád hrabalo,“ uvádí Valtr ve shrnutí soutěže, které připravil pro czechoffroadzine.cz.

„Auto jelo pořád bokem dopředu, jelo se po úzkých cestách v lesích, na blátě. Občas jsme byli jako dřevorubci, protože tam lítaly stromy, keře. Několikrát jsme do keřů vlítli i čumákem, takže pro změnu lítaly stěrače. Všichni měli spoustu problémů. Kdo udržel nervy na uzdě a v poklidu to odjel, byl na tom dobře.“

Především sobotní etapa dala všem posádkám pořádně zabrat a nějakou krizovou situaci prožil prakticky každý účastník. Výjimkou nebyla ani posádka Jaroslav Valtr st., Jaroslav Valtr ml., Radim Kaplánek.

Jaroslav Valtr, Baja Poland 2020
Jaroslav Valtr st./Jaroslav Valtr ml./Radim Kaplánek, Iveco Powerstar, Valtr Racing Team. Baja Poland 2020. © Valtr Racing Team

„Bouchli jsme s autem o strom a očesali celou levou stranu. Bohužel tomu nešlo zabránit. Snad padesát metrů jsem se na ten strom řítil bokem a nebyl jsem schopen s tím nic dělat. Snažil jsem se pomoct si plynem, abych tomu ujel, ale prostě to nešlo,“ říká Valtr, který v okolí Štětína po vyrovnaném souboji porazil Martina Macíka ml. s dalším Ivecem.

„Nemyslím si, že by výsledek o něčem svědčil nebo vypovídal. Prostě jsme se snažili jet hlavou, neblbnout, zbytečně nedivočit. Snažili jsme se jet tak, abychom auto vyzkoušeli a zjistili drobné chybičky, které tam máme a ještě odstraníme,“ připouští olomoucký trucker. „Bláta bylo opravdu hodně. Na testování na Dakar to nebylo nic moc. Ale víme, že motorově auto funguje velmi pěkně a podvozkově taky.“

Valtr Racing Team nyní pokračuje v přípravě na lednový vrchol sezony.

„Budeme pracovat poctivě dál, abychom se dobře připravili na Dakar a udělali si na něm radost. Myslím si, že když budeme poctivě pracovat, tak uděláme i pěkný výsledek. Máme to v hlavách srovnané. Nechceme nějak blbnout a chceme jet v klidu, aniž by si nás někdo moc všímal. Jet si prostě po svém,“ uzavírá Jaroslav Valtr.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu