MKR Technology testuje a chystá řadu novinek

Rubrika: Tiskové zprávy  

První velké testy má za sebou severočeský konstruktérský tým MKR Technology, který se ve stínu pandemie koronaviru poklidně připravuje na nový ročník dakarské rally. Přestěhoval se do nových prostor, staví další speciál, chystá nový projekt a postupně vylepšuje svůj hybridní závodní kamion.

Gert Huzink, Fontjoncouse 2020
Gert Huzink, Renault C460, Riwald Dakar Team. Testování ve Fontjoncouse, září 2020. © MKR Technology

Minulý týden mechanici konstruktéra Maria Kresse testovali v jihofrancouzském Fontjoncouse svůj hybrid a po testech vládne v týmu velká spokojenost.

„Jsme stále na dobré cestě a testování ve Francii nám to jen potvrdilo. Zkoušeli jsme celou řadu nových prvků, hodně jsme zapracovali na odlehčení, ale současně větší spolehlivosti jednotlivých částí celého systému,“ nastínil Mario Kress, šéf týmu MKR Technology.

Konstruktéři s holandským pilotem Gertem Huzinkem a jeho týmem Riwald Dakar vyzkoušeli inovovaný diferenciál a modifikace na přední nápravě, která by nyní měla být při stejné váze hned dvakrát pevnější. Váha se ubírala i na spojení mezi převodovkou a „setrvákem“, zefektivnil se celý hybridní systém, použily se nové pružiny od Hendricksona i tlumiče Reiger.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Prvků, které je třeba otestovat, máme více než dost. Přitom je pomalu pravidlem, že snad při každém testování přichází na řadu i některá nečekaná překvapení. Tentokrát nám jeden den silně pršelo. Déšť nám pak třeba ukázal, že se musíme zaměřit i na lepší rozvody elektriky. Bereme to tak, že všechno zlé je k něčemu dobré, takže opravdu můžeme být spokojení, protože všechno funguje přesně tak, jak má,“ podotkl Kress, který se na další ostré prověrky chystá na konci září. „To naopak zamíříme na druhou stranu, do Polska, kde nás bude čekat písečný povrch.“

Zatímco hybridní speciál najíždí důležité kilometry, na dílně se staví zcela nový kamion, v pořadí již pátý, který MKR Technology chce vyslat na lednový Dakar. Průběžně se servisují i stávající kamiony a připravují náhradní díly na všechny závodní stroje. Vše přitom probíhá již ve zcela novém zázemí týmu, který se ze Židovic přesunul jen o tři kilometry dál od Kressova bydliště ve Chvalíně.

Gert Huzink, Fontjoncouse 2020
Gert Huzink, Renault C460, Riwald Dakar Team. Testování ve Fontjoncouse, září 2020. © MKR Technology

„Zde máme k dispozici větší a vybavenější halu, která je více vhodná pro celý náš koncept. Věřím, že hybridní pohon má budoucnost, takže potřebujeme pro jeho vývoj mít také patřičné zázemí, které v Židovicích již nebylo plně vyhovující. Teď můžeme dále pracovat na inovacích,“ vysvětlil důvod změny Kress, který se svým týmem ještě připravil nový projekt pro čínské partnery.

„Už jsme ve fázi jeho dokončení, takže ho brzy budeme moci odhalit, stejně jako podobu našeho pátého dakarského speciálu. Naše fanoušky ale ještě necháme pár dnů v menším napětí,“ usmál se Kress, autor projektu MKR Adventure, zabývajícího se konstruováním kamionů pro dálkové rally.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu