Abu Dhabi Desert Challenge zrušena, Dubajská baja potvrzena

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Dubai International Baja, FIA SP baja, FIA SP CCR, FIM SP baja  
/ Aktualizováno:

Týmy připravující se na Dakar 2021 musí znovu měnit plány. Mnohé z nich – a to i včetně českých – hodlaly vyrazit na Abu Dhabi Desert Challenge, která měla být přeložena z jara na listopad. Právě ve Spojených arabských emirátech chtěly otestovat techniku a své závodníky opět dostat do závodního tempa. Jenže pořádající autoklub ATCUAE v pátek 18. září letošní ročník ADDC s definitivní platností oficiálně zrušil.

Martin Prokop, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Pro Martina Prokopa a Viktora Chytku byla ADDC 2019 prvním společným závodem. Letos si ji ale nezopakují. © MP-Sports

Kromě ADDC se kvůli koronakrizi letos nejela Silk Way Rally, Rally Kazakhstan ani Rallye du Maroc. Přitom všechny čtyři podniky měly být součástí Mistrovství světa FIM i Světového poháru FIA v cross-country rally.

V kalendáři SP FIA CCR tak zůstala jediná soutěž, a sice Katarská rally, která se uskutečnila už koncem února. Mezinárodní automobilová federace (FIA) zatím neoznámila, zda triumf na domácí půdě bude Nasseru Al-Attiyahovi stačit i k zisku trofeje pro celkového vítěze SP.

Ještě zamotanější hlavy mají činovníci Mezinárodní motocyklové federace (FIM). Jejich světový šampionát nezačínal v Kataru, ale měla jej otevřít až ADDC naplánovaná původně na březen. Kromě čtyř výše zmíněných (a zrušených) soutěží měla být jeho součástí ještě srpnová Rally dos Sertões. Jenže brazilští pořadatelé svůj podnik kvůli covidu-19 přesunuli na přelom října a listopadu a společně s tímto krokem odložili i jeho návrat do MS.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Nicméně ani teď ještě nechce nejvyšší autorita mezinárodního motocyklového sportu letošní sezonu světového šampionátu „odpískat“. V prohlášení, které FIM vydala v pátek 18. září, se kromě informace o zrušení ADDC uvádí, že federace stále pracuje na tom, aby v kalendáři MS 2020 měla alespoň jeden podnik. Bližší informace zveřejní, „jakmile to bude možné“.

FIM nepolevuje ani ve svých snahách o záchranu světového poháru v bajách. Jeho zkrácená sezona se rozjíždí tento víkend portugalskou Bajou TT do Pinhal, na kterou na počátku listopadu naváže Baja Portalegre. Trojdílnou sérii by měla na konci listopadu završit Dubajská baja, jejíž konání ATCUAE dnes (na rozdíl od ADDC) potvrdil.

Závody v Portalegre a Dubaji by měly být zároveň součástí Světového poháru FIA v bajách, z něhož se letos podařilo odjet „už“ dva podniky: únorovou Ruskou baju – Severní les a zářijovou Polskou baju.

AKTUALIZOVANÝ KALENDÁŘ SP FIM V BAJÁCH 2020
19.09.2020 – 20.09.2020 Baja TT do Pinhal
05.11.2020 – 07.11.2020 Baja Portalegre
26.11.2020 – 28.11.2020 Dubai International Baja

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu