Andalucía Rally: Napínavou bitvu uťala Al-Rajhiho neukázněnost

Rubrika: Andalucía Rally, Auto  
/ Aktualizováno:

Mohl to být souboj o sekundy až do poslední etapy Andaluské rally. Yazeed Al-Rajhi sváděl rovnocenný duel s Nasserem Al-Attiyahem o vedení v kategorii automobilů. Jenže v pátek porušil pravidla a inkasoval citelnou penalizaci.

Yazeed Al-Rajhi, Andalucía Rally 2020
Yazeed Al-Rajhi/Dirk von Zitzewitz, Toyota Hilux, Overdrive SA. Andalucía Rally 2020. © ODC/MCH Photo

Yazeed Al-Rajhi a Dirk von Zitzewitz s Toyotou šli do předposlední etapy Andalucía Rally 2020 se odstupem pouhých 23 sekund od vedoucího Nassera Al-Attiyaha s dalším Hiluxem. A na velmi rychlých tratích páteční speciálky se do toho pořádně opřeli.

Katařan chvíli bloudil a na jednom z mezičasů ztrácel skoro minutu a čtvrt. I když v závěru ze svého manka téměř půl minuty umazal, v cíli se Al-Rajhi radoval z postupu do čela. Ovšem předčasně. Jak se později ukázalo, na trati překročil maximální povolenou rychlost, inkasoval desetiminutovou penalizaci a v průběžné klasifikaci klesl na třetí místo.

Nasser Al-Attiyah, Andalucía Rally 2020
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Andalucía Rally 2020. © ODC/MCH Photo

Al-Attiyah a jeho francouzský navigátor Mathieu Baumel si mohli oddychnout. Oficiálně vyhráli druhou speciálku v řadě a před poslední etapou vedou s téměř sedmiminutovým náskokem před Carlosem Sainzem s Mini JCW Buggy.

„Dnes jsme do toho šli opravdu naplno, i když jsme věděli, že jako první auto na trati to nebudeme mít jednoduché. Ale udělali jsme jen jednu chybu,“ těší Nassera Al-Attiyaha. „Digitální roadbook je fantastický a Mathieu je spokojený, protože se mu netřese. Podle mě je to krok správným směrem.“

Den bez zásadnějších nepříjemných příhod si konečně užil Stéphane Peterhansel s Mini JCW Rally. Francouz poskočil ze šesté na čtvrtou pozici, když předstihl Mathieua Serradoriho (Century Buggy) a těžil také z technických problémů Bernharda ten Brinkeho (Toyota).

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

“Dnes to bylo lepší. Auto bylo lépe nastavené. Zvedli jsme ho, takže teď je skoro tak vysoko jako při závodech v poušti. Díky tomu se lépe řídí a má větší přilnavost,“ popisuje Stéphane Peterhansel. „Udělali jsme menší chybu v navigaci v místě, kde došlo k modifikaci roadbooku, ale ani bez ní bychom nedokázali držet tempo s Yazeedem a Nasserem.“

Těsně za medailovými pozicemi dnes skončil bývalý úspěšný motorkář Isidre Esteve Pujol, jenž je od roku 2007 upoután na invalidní vozík a v Andalusii poprvé jede s opravdu špičkovým vozem. Svými výkony za volantem Toyoty Hilux od Overdrivu naznačuje, že na lednovém Dakaru může mířit hodně vysoko. Při generálce je zatím osmý.

Isidre Esteve Pujol, Andalucía Rally 2020
Isidre Esteve Pujol/Jose Maria Villalobos, Toyota Hilux. Andalucía Rally 2020. © ODC/DPPI

Při debutu v barvách továrního týmu Monster Energy Can-Am pokračuje ve výborných výkonech Aron Domżała. Polák si upevnil vedení v klasifikaci side-by-side druhým etapovým triumfem v této kategorii. Ve společném hodnocení aut a SSV byl v pátek osmý a celkově je už šestý.

Druhým místem mezi SSV se blýskl Kevin Hansen. Úspěšný rallycrossový závodník jede první cross-country rally své kariéry, ale dnes za sebou nechal oba kolegy z Red Bull Off-Road Junior Teamu, kteří se na tuto disciplínu specializují.

Podrobné ohlédnutí za Andalucía Rally, kompletní přehled nejdůležitějších událostí neobvyklé sezony 2020, novinky ze zákulisí jednotlivých týmů před Dakarem 2021, unikátní a rozsáhlé sondy do dakarské historie, zajímavé rozhovory a spoustu dalšího originálního dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu