Andalucía Rally: Jan Brabec atakoval první desítku

Rubrika: Andalucía Rally, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Českého motocyklistu Jana Brabce dělila ve třetí etapě Andaluské rally jediná minuta od umístění v elitní desítce. V konkurenci osmnácti továrních jezdců, kteří v závodě pokračují, se prosadil na dvanácté místo. Další dobrý den prožil také Libor Podmol. Ve své kategorii dál bojuje o umístění na stupních vítězů. Celkové vedení si pohlídal Kevin Benavides s Hondou.

Kevin Benavides, Andalucía Rally 2020
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Andalucía Rally 2020. © HRC

Kevin Benavides sice byl nejrychlejší jen v jedné ze tří dosud odjetých etap Andalucía Rally 2020, díky vyrovnaným výkonům však sebevědomě směřuje za celkovým vítězstvím. Na páteční speciálce, která byla z bezpečnostních důvodů na poslední chvíli zkrácena na 163 km, si Argentinec připsal druhý čas a nechal za sebou všechny své nejbližší pronásledovatele. Díky tomu zvýšil náskok na čele průběžného hodnocení z necelých tří na více než šest a půl minuty.

„Udělal jsem pár chyb při navigaci, ale měl jsem dobré tempo i rychlost, takže jsem dokázal něco z časové ztráty smazat. Jsem taky rád, že mě skoro vůbec nebolela ruka,“ připomíná Kevin Benavides menší zdravotní komplikace způsobené včerejším pádem.

Před jezdce Hondy se v klasifikaci etapy prosadil pouze týmový kolega Joan Barreda. Ovšem Španěl po předchozích problémech zatím bojuje o pozice v polovině první desítky a Benavidese přímo neohrožuje.

Nahoru dolu

Z top 10 dnes vypadal Ross Branch. Kvůli problémům s palivem nedokázal Botswaňan navázat na včerejší etapový triumf, ztratil více než půl hodiny a klesl na sedmnácté místo.

„Byl to náročný den, ale jsem zdravý a připravený opřít se do toho znovu. Po včerejším vítězství jsem byl v sedmém nebi a věřil si i na dnešek,“ přiznává Ross Branch. „Ale takové je závodění. I tohle je jeho součást. Do zítřejší etapy půjdu bez jakéhokoliv tlaku a pokusím se ji vyhrát.“

Přesto mohou být u Yamahy spokojení. Podobně vyrovnané výkony jako vedoucí Benavides totiž podává i Adrien Van Beveren, což Francouze vyneslo na druhou příčku na úkor domácího Lorenza Santolina (Sherco). Na čtvrté pozici Branche navíc vystřídal další týmový kolega Franco Caimi z Argentiny.

Brabec byl vidět

Jan Brabec se na mezičasech dlouho držel ve společnosti Barredy, Matthiase Walknera a Skylera Howese, s nimiž bojoval o medailové pozice. V závěru však upadl a v cíli mu patřil sedmý čas. Výsledky pak ještě zamíchaly penalizace. Brabec obdržel dvě dvouminutové (za minutí kontrolního bodu a překročení rychlosti), což jej srazilo na konečné dvanácté místo. Celkově je po technických problémech v první etapě a včerejším pádu stále dvaadvacátý.

Jan Brabec, Andalucía Rally 2020
Jan Brabec. Andalucía Rally 2020. © Strojrent Team/MCH Photo

„Bohužel jsem to před cílem zahodil na kameni a spadnul. Jinak dobrý den. Těší mě, že jsem porazil druhého ‚brabčáka‘, toho amerického,“ směje se Jan Brabec při narážce na letošního dakarského vítěze Rickyho Brabeca. Tovární jezdec Hondy v Andalusii nijak nezáří a po patnáctiminutové penalizaci, kterou dnes dostal za noční výměnu motoru, podle svých slov spíš už jen testuje, než aby šel do rizika a snažil se bojovat o dílčí úspěchy.

V kategorii Rally 2, která je určena méně zkušeným závodníkům na „dakarských“ motorkách a jezdcům na endurových strojích a čtyřkolkách, si polepšil Libor Podmol, přestože v závěru měřeného úseku upadl. V pátek se posunul ze čtvrté na třetí příčku. Ve skupině Rally 2 Moto („dakarské“ motorky) zůstává druhý.

Druhá je letošní posila týmu Orion – Moto Racing Group také v klasifikaci „Road to Dakar“, v níž soupeří jezdci, kteří chtějí v lednu poprvé startovat na Dakaru. Hlavní cena je lákavá: vítězi bude odpuštěno dakarské startovné (v přepočtu více než 360 tisíc Kč). Nejblíže k této odměně má zatím Tosha Schareina. Španěl má před Podmolem k dobru více než osm minut.

„Dneska to byla fakt palba. Tak rychle a po takovou dobu jsem na motorce ještě nejel. Bylo hodně úseků, kde člověk prostě ‚drží šestku plnej‘ a pálí to třeba i několik kilometrů bez ubrání po poli či polňačce. Měl jsem jednu velkou krizovku, při které jsem to nakonec stejně – naštěstí v menší rychlosti – poslal do křoví. To jsem proletěl, dal si hlavičku a pak upadl… Trochu jsem se kopl do nohy, ale pohodička,“ shrnul předposlední den Libor Podmol.

Kubienův atak zastavilo ulomené kolo

Tomáš Kubiena závod výborně rozjel, ale jeho druhou polovinu už absolvuje „jen“ jako důležitý test před Dakarem. Naturalizovaný Jihočech byl po první etapě mezi čtyřkolkáři druhý, a o přední umístění bojoval i včera ve druhé etapě. Ještě po 188 z 243 kilometrů rychlostní zkoušky se držel s odstupem necelých dvou minut na čtvrté pozici.

Tomáš Kubiena, Andalucía Rally 2020
Tomáš Kubiena, Yamaha Raptor 700, Story Racing. Andalucía Rally 2020. © ODC/DPPI

Pak ale z jeho Yamahy v rychlosti kolem 110 km/h upadlo zadní kolo a Kubiena etapu nedokončil. Po opravě se v pátek do závodu vrátil, ovšem s přiděleným náhradním časem a vysokou penalizací už bez nároku na dobrý výsledek v celkovém pořadí. V jednotlivých etapách však o něj může stále usilovat. Tak jako dnes, kdy obsadil třetí příčku.

Španělská soutěž je z pohledu týmu Story Racing důležitá také kvůli Laisvydasu Kanciusovi, pro něhož Kubiena postavil čtyřkolku a společně se chystají na Dakar. Litevec však jede svou první velkou mezinárodní soutěž a v Andalusii potřebuje dojet, aby se do Saúdské Arábie kvalifikoval. Zatím si počíná velmi dobře. Po třech etapách je mezi quadisty pátý.

Podrobné ohlédnutí za Andalucía Rally, kompletní přehled nejdůležitějších událostí neobvyklé sezony 2020, novinky ze zákulisí jednotlivých týmů před Dakarem 2021, unikátní a rozsáhlé sondy do dakarské historie, zajímavé rozhovory a spoustu dalšího originálního dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, testování v Maroku, 2024

Aleš Loprais po testech odřekl účast na Marocké rally

Počátkem října absolvoval Aleš Loprais v Africe testování nově postaveného kamionu Iveco Powerstar, s nímž se měl následně zúčastnit Rallye du Maroc. Na jejím startu však bude posádka InstaTrade Loprais Teamu De Rooy FPT chybět.

Více...
InstaTrade Loprais Teamu De Rooy FPT, Dakar 2025

Aleš Loprais na Dakaru 2025 s novým vozem i posádkou

Aleš Loprais otevírá novou kapitolu svého působení na dakarské rally. Frenštátský závodník opouští kabinu Pragy V4S DKR a přesedá za volant vozu Iveco Powerstar.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...

Mobile Sliding Menu