Dakar 2021: Penalizovaný Loeb vyplísnil sportovní komisaře

Rubrika: Auto, Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Sébastiena Loeba velmi rozhněvala penalizace, která jej na Dakaru 2021 připravila o čtvrté místo v hodnocení čtvrté etapy, ale také v průběžné klasifikaci kategorie automobilů. Francouz sportovním komisařům vzkázal, že na slavné rally „není místo pro nekompetentnost nebo nekompetentní lidi“.

Sébastien Loeb, Dakar 2021
Sébastien Loeb/Daniel Elena, Prodrive Hunter, Bahrain Raid Xtreme. Rally Dakar 2021. © Red Bull Content Pool

Sébastien Loeb se na Dakar vrátil po roční přestávce v barvách nově zformovaného týmu Bahrain Raid Xtreme. Se zbrusu novým speciálem Prodrive Hunter, jenž před svým dakarským debutem neabsolvoval jediný závod, Francouz září. S výjimkou první etapy se s monackým navigátorem Danielem Elenou pokaždé prosadili do první pětky a čtvrtý čas v etapě z Vadí ad-Davásiru do Rijádu byl jejich dosavadním maximem.

Ovšem jen do okamžiku, než inkasovali pětiminutovou penalizaci za překročení povolené rychlosti v zóně s jejím omezením a klesli na sedmé místo v etapě i celkově. Podle devítinásobného mistra světa v rally však posádka pravidla neporušila a problém byl na straně GPS.

„Při všech svých dosavadních startech na Dakaru, na každé rychlostní zkoušce a v každé zóně s omezením rychlosti jsem se vždy maximálně snažil toto pravidlo dodržovat,“ tvrdí Sébastien Loeb. „Je však potřeba, aby nás systém GPS prostřednictvím alarmu upozornil, že do takové ‚neviditelné‘ zóny vjíždíme. To se v zóně, za kterou jsme penalizováni, nestalo. Proto jsem nemohl včas zpomalit.“

DAKARMANIA, akční balíček
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Navzdory našemu vysvětlení, ale především navzdory tomu, že poskytoval systému GPS připustil, že mohl být problém s vybavením v našem voze (což se samozřejmě může stát), sportovní komisaři – kteří sedíce za stolem neriskují nic víc, než že si rozlijí kafe, zatímco my v autě každý den riskujeme život – nechtěli nic slyšet a udělili nám penalizaci, která mnohonásobně převyšuje to, co jsme mohli chybou GPS získat. Jednalo se totiž maximálně o dvě až tři sekundy.“

„Jsem nadšenec, ale v první řadě jsem závodník. Pokud se účastním závodu, jako je Dakar, pak chci především dosáhnout toho, kvůli čemu jsem byl najat: získat výsledek odpovídající ambicím týmu i mým osobním. Proto tu není prostor pro nekompetentnost nebo nekompetentní lidi,“ míní Francouz.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu