Dakar 2021: Loebovo martyrium skočilo v osmé etapě

Rubrika: Auto, Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Sébastien Loeb s Danielem Elenou přišli o naději na dobré umístění na Dakaru 2021 už před jeho polovinou. Přesto bojovali dál. Chtěli pomoci týmu Bahrain Raid Xtreme a posbírat co nejvíc dat a poznatků pro další vývoj nového speciálu Hunter. Jenže osmá etapa účinkování francouzsko-monacké posádky v závodě definitivně ukončila.

Sébastien Loeb, Dakar 2021
Sébastien Loeb, BRX Hunter, Bahrain Raid Xtreme. Rally Dakar 2021. © Red Bull Content Pool

V pondělí 11. ledna se ze Sakaky do Naúmu jela druhá část maratonské etapy, jejíž rychlostní zkouška měřila 375 kilometrů. Pro Sébastiena Loeba však letošní Dakar skončil na osmdesátém kilometru této speciálky, když prorazil dvě pneumatiky, ale k dispozici už měl jen jedinou rezervu.

Francouz měl navíc problémy také s brzdami. Loeb s Elenou se pokusili o opravu, ale po pěti hodinách to své snažení vzdali. Věděli, že jejich rychlá asistence nedorazí. MAN posádky Jordi Esteve, Rafa Tibau, Arnald Bastida totiž vyřadila technická závada o den dříve.

DAKARMANIA, akční balíček
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Do bivaku se devítinásobní mistři světa v rally vrátili mimo trať závodu. A to byl definitivní konec, neboť prioritní jezdci nemohou využít žolíka pro návrat alespoň v rámci Dakar Experience. Ta je určena především amatérským a méně zkušeným závodníkům, kteří si mohou projet zbývající etapy už mimo celkovou klasifikaci a připravit se na své budoucí starty.

Při své páté účasti na Dakaru začal Loeb dobře a po čtyřech etapách byl sedmý. Jenže následující série problémů jej srazila do hloubi startovního pole. V páté etapě prohospodařil hodinu defekty a blouděním. A o den později bylo ještě hůř.

V šesté etapě Loeb poškodil zavěšení a s nadějí čekal na příjezd rychlé asistence. Ta však vezla místo jednoho pravého a jednoho levého ramene dvě pravá. Správný díl dorazil až po osmi hodinách, přičemž samotná oprava zabrala pouhých dvacet minut. Další dvě hodiny ztratil v neděli v první maratonské etapě kvůli poškozenému ložisku. Proto před osudnou osmou etapou figuroval na 43. pozici s více než třináctihodinovou ztrátou na vedoucího Stéphana Peterhansela.

Sébastien Loeb, Dakar 2021
Sébastien Loeb/Daniel Elena, BRX Hunter, Bahrain Raid Xtreme. Rally Dakar 2021. © ASO/DPPI

„Za posledních osm dnů jsme čelili mnoha výzvám, ale po celou dobu jsme s Danielem byli odhodláni dojet až do cíle. Každý den jsme si připomínali, jaké máme štěstí, že právě tohle je naše práce a že jsme členy týmu BRX. Stejně jako tým jsme chtěli na Dakaru dosáhnout skvělého výsledku. Ale dnes jsme neměli jinou možnost než odstoupit,“ rekapituluje Sébastien Loeb. „Ráno jsme dali svá rezervní kola Nanimu, abychom zvýšili jeho šance. Sami jsme ale bez nich nemohli pokračovat dál. Jsem zklamaný, ale hodně jsme se naučili a za rok se vrátíme silnější.“

Loebovu týmovému kolegovi Nanimu Romovi se zatím daří podstatně lépe. Španěl je čtyři etapy před koncem závodu průběžně pátý.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu