Dakar 2021: Vedoucímu Peterhanselovi v maratonské etapě zatrnulo

Rubrika: Auto, Dakar 2021  

Stéphane Peterhansel po sedmi etapách Rally Dakar 2021 vede v průběžném hodnocení automobilů. V maratonském bivaku v Sakace ale připustil, že chybělo málo a závod se mohl vyvíjet jinak.

Stéphane Peterhansel, Dakar 2021
Stéphane Peterhansel a Edouard Boulanger zjišťují v maratonském bivaku rozsah škod ještě před příjezdem rychlé asistence. © ASO

„Čtyřicet kilometrů před cílem jsem tvrdě trefil kámen a poškodil ráfek. Kolo pak vůbec nešlo sundat a jen jeho uvolněním jsme ztratili asi pět minut. Je to škoda, protože na mezičasech jsme vedli a mohli jsme soupeřům docela uniknout,“ mrzí Stéphana Peterhansela, který během etapy ujížděl Nasseru Al-Attiyahovi s Toyotou až o šest a půl minuty. Nakonec obsadil druhé místo a Katařana porazil o rovné dvě minuty.

Ale všechno mohlo být jinak, protože Peterhansela potkala další nepříjemnost.

„Měli jsme problém, za který jsme mohli draze zaplatit. Po výměně kola se asi dvacet kilometrů před cílem začalo auto chovat opravdu divně. Neustále mělo tendenci jít do smyku, proto jsme etapu dokončili rychlostí taxíku,“ pokračuje Francouz.

DAKARMANIA 2021
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Po dojezdu do bivaku v Sakace jsme zjistili, že prasklo rameno zadního zavěšení, které bude potřeba vyměnit. Měli jsme opravdu štěstí. Pokud by se to stalo sto kilometrů před koncem, měli bychom problém dojet do cíle,“ tvrdí Peterhansel, jenž vede od druhé etapy.

Náhradní rameno s sebou posádka Peterhansel, Boulanger nevezla. Tým X-raid však má v závodě kamiony rychlé asistence, které s sebou potřebný díl měly. V Sakace tedy bylo možné provést výměnu a do pondělní druhé části maratonu nastoupí Mini JCW Buggy se startovním číslem 302 znovu ve stoprocentní kondici.

„Naštěstí jsme pořád vpředu. Z Háilu jsme odjížděli se šestiminutovým náskokem před Nasserem, teď vedeme o necelých osm minut. Věříme si. Není to moc, ale pořád je to náskok. Jsme trochu smutní, že jsme dnes nezískali víc, ale ještě silnější je pocit úlevy. Stačilo málo a závod se mohl vyvíjet úplně jinak,“ uzavírá třináctinásobný dakarský šampion.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu