Dubai Baja: Stříbro pro Michka navzdory nepříjemnému pádu

Rubrika: Dubai International Baja, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Martin Michek úspěšně vstoupil do Světového poháru FIM v bajách, v jehož rámci by se měl letos objevovat pravidelně. Jezdec týmu Orion – Moto Racing Group si z Dubaje odváží cenné body za druhé místo.

Martin Michek, Dubai Baja 2021
Martin Michek, Husqvarna SX F 450, Orion - Moto Racing Group. Dubai International Baja 2021. © DIB Media

Dubai International Baja (18. až 20. února) zahájila letošní Světový pohár FIM v bajách, jehož sezona by měla čítat deset podniků. Na soutěžích, které se pojedou na Blízkém východě a v Evropě, by měl další zkušenosti pravidelně sbírat také Martin Michek. Tým Orion – Moto Racing Group zatím nepočítá jen se starty na třech jihoamerických závodech v Chile a Brazílii.

Pořadatelé dubajské baji vytyčili v poušti a dunách celkem 387 kilometrů rychlostních zkoušek rozdělených prakticky rovnoměrně do dvou etap. Po první z nich vedl Aaron Maré (Honda) s náskokem dvou minut a dvaceti sekund před Markem Ackermanem (Husqvarna). Jenže v sobotu se oba ve Spojených arabských emirátech žijící Jihoafričané dostali do problémů. Marého zradila technika a po poruše spojky soutěž nedokončil. Ackerman sice do cíle dorazil, ale cestou minul jeden waypoint a dvacetiminutová penalizace jej srazila na páté místo konečné klasifikace. Z vítězství se tak radoval Brit Sam Smith (KTM), usazený taktéž v SAE.

Pod prášky pro etapové vítězství

Martin Michek v pátek havaroval, při pádu se udeřil do hlavy a po zbytek speciálky se necítil dobře. Proto byl po dojezdu do cíle odeslán na vyšetření do nemocnice. Výsledky byly naštěstí dobré, a tak mohl jihočeský závodník v soutěži pokračovat. Do závěrečné části ovšem nastupoval ze sedmého místa se čtvrthodinovým mankem na vedoucího Marého, neboť za překročení maximální povolené rychlosti na vjezdu do tankovací zóny inkasoval šestiminutovou penalizaci.

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

V sobotu byl jezdec týmu Orion – MRG hlavní hvězdou dne. Přestože ještě ráno pociťoval následky páteční havárie a před startem nepohrdl ani práškem proti bolesti hlavy, na trati si počínal výtečně. Na Husqvarně, kterou si tým v Emirátech pronajal, byl nejrychlejší ze všech a druhého Smitha porazil téměř o deset minut. V celkových výsledcích katapultovalo přesvědčivé etapové vítězství Michka ze sedmého až na druhé místo. Na vítězného Brita mu nakonec chyběla minuta a půl.

„Nikdy jsme jako tým na baje v Dubaji nestartovali a byl to daleko těžší závod, než jsme čekali. Nevěděli jsme, do čeho jdeme, a tak to pro nás bylo o něco těžší než pro konkurenci. Dva závodníci z první trojky tu žijí a místí duny znají, což pro ně určitě byla výhoda. Nicméně jsme to zvládli a nakonec si odvážíme pohár za druhé místo a cenné body do hodnocení světového poháru,“ pochvaluje si manažer týmu Ervín Krajčovič.

Třetí místo obsadil Mohammed Al Balooshi (Husqvarna), ačkoliv ani on neprožil bezproblémový závod. Jezdec ze Spojených arabských emirátů v sobotu upadl a po havárii měl problémy s navigačními přístroji.

Soutěž dokončilo 17 ze 27 motocyklistů, kteří do ní odstartovali. Světový pohár FIM v bajách pokračuje druhým podnikem přesně za měsíc v Jordánsku.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu