Sharqiyah Baja: Zapletal druhý, Enge havaroval

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Sharqiyah Baja  
/ Aktualizováno:

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou si ze třetího podniku Světového poháru FIA v cross-country bajách odvážejí poháry za druhé místo. Přestože se na startu sešla menší konkurence, průběh saúdskoarabského závodu byl značně dramatický.

Yasir Seaidan, Sharqiyah Baja 2021
Yasir Seaidan/Alexej Kuzmič, Mini JCW Rally, Race World. Sharqiyah Baja 2021. © X-raid

Sharqiyah International Baja odstartovala ve čtvrtek 4. března desetikilometrovou kvalifikační rychlostní zkouškou, která měla především určit startovní pořadí do první dlouhé etapy. Ta se však v pátek nakonec nejela, neboť silná písečná bouře snížila viditelnost na minimum a znemožnila start helikoptér. Pořadatelé tak nebyli schopni zajistit bezpečnost posádek a první etapu zrušili.

Následně museli organizátoři vyřešit další problém, neboť podle regulí FIA mohou úspěšné posádky získat plný počet bodů do hodnocení světového poháru pouze v případě, kdy se během soutěže odjede minimálně 350 kilometrů rychlostních zkoušek. Proto bylo potřeba zásadním způsobem změnit program závěrečné etapy. Na sobotu tak byla přeložena původně páteční erzeta (217,5 km), po níž následovala více než devadesátikilometrová neutralizace, která zavedla soutěžící zpět na start stejného testu. Jeho první část (138,5 km) pak závodníci absolvovali ještě jednou. Tentokrát již za téměř optimálních povětrnostních podmínek.

Al-Rajhi chyboval

Po vítězství na předchozím podniku v Dubaji potvrzovali Yazeed Al-Rajhi s Michaelem Orrem a Toyotou Hilux týmu Overdrive Racing roli favoritů i na úvodních mezičasech i tentokrát. Jenže na 82. kilometru domácí jezdec havaroval a s bolestmi zad byl letecky transportován do nemocnice. V péči lékařů skončil i britský navigátor.

Yazeed Al-Rajhi, Sharqiyah Baja 2021
Yazeed Al-Rajhi/Michael Orr, Toyota Hilux, Overdrive SA. Sharqiyah Baja 2021. © NDP Publicity

Po Al-Rajhiho odstoupení převzal taktovku jeho krajan Yasir Seaidan, který si s ukrajinským navigátorem Alexejem Kuzmičem a vozem Mini JCW Rally z dílen německého X-raidu dojel pro první výhru kariéry ve světovém poháru FIA.

„Nebyla to snadná soutěž, protože po zrušení první etapy jsme ji celou musel odjet za jediný den. Chtěli jsme hlavně bez problémů dojet, protože další podnik je na programu už za dva týdny. Ale auto bylo dobré a do žádných problémů jsme se nedostali. Z vítězství mám obrovskou radost,“ říká Yasir Seaidan.

Díky bodům za vítězství na domácí půdě a za třetí místo na předchozí baje v Dubaji se Seaidan po třech podnicích ujal vedení v průběžném hodnocení světového poháru.

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou figurovali za Seaidanem na druhé pozici už po čtvrteční kvalifikační erzetě a udrželi ji i v sobotu. V cíli dělilo černý Ford týmu Offroadsport od vítěze třináct a půl minuty.

DAKARMANIA #3
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

V hodnocení účastníků světového poháru, jichž do soutěže odstartovalo jen jedenáct, obsadil třetí příčku absolutně Saleh Alsaif, jenž s Can-Amem zároveň zvítězil ve skupině T4.

Enge znovu v akci

Po lednovém debutu na Dakaru absolvoval druhou cross-country rally své kariéry Tomáš Enge. Liberecký jezdec však nebyl přihlášen do světového poháru FIA. Své síly poměřil s domácími jezdci v rámci hodnocení saúdskoarabského šampionátu, jehož sezonu právě Sharqiyah Baja otevírala.

Tým Buggyra Racing v Saúdské Arábii zkoušel několik technických změn, které na svém Can-Amu provedl po letošním Dakaru, ale také nově složenou posádku, neboť po Engeho boku se poprvé představil navigátor Rudy Briani.

Tomáš Enge, Sharqiyah Baja 2021
Tomáš Enge a Rudy Briani, Buggyra Saudi Arabia Racing. Sharqiyah Baja 2021. © Buggyra Media

Pro česko-italskou dvojici byla společná premiéra náročná. Po krátkém prologu, na jehož trati bloudila, figurovala v hodnocení národního šampionátu na posledním místě a v sobotu havarovala. Oba členové posádky vyvázli z incidentu bez zranění.

„Na 78. kilometru jsme skočili z jedné duny trošku víc, než bychom měli, a bohužel na autě byly škody, kvůli kterým jsme nemohli pokračovat,“ popisuje Tomáš Enge. „Náročnost a nebezpečnost sobotní etapy dokládá kromě řady dalších nehod a tragédie, která se stala, i to, že nejlepší saúdskoarabský pilot Yazeed Al-Rajhi skončil v nemocnici. Mě to samozřejmě mrzí vůči týmu, klukům a sponzorům, ale jsou to závody a tohle k nim patří. V offroadech a cross-country rally jsem pořád nováček, proto každý najetý kilometr a ve finále i každá chyba mi pomohou, abych v dalších závodech mohl předvídat daleko více a vyvaroval se těchto chyb.“

Ke zmíněné tragédii došlo v rámci závodu národního šampionátu v kategorii quadů. Zraněním, která utrpěl při havárii v úvodu sobotní etapy, podlehl domácí čtyřkolkář Riyadh Al-Shammeri.

Světový pohár FIA v cross-country bajách pokračuje čtvrtým podnikem za dva týdny v Jordánsku (18. až 20. března).

SHARQIYAH BAJA 2021 – AUTOMOBILY (FIA)
konečné výsledky
1. Yasir Seaidan/Alexej Kuzmič Mini JCW Rally 4:05:27
2. Miroslav Zapletal/Marek Sýkora Ford F150 Evo +13:38
3. Saleh Alsaif/Oriol Vidal Montijano Can-Am Maverick X3 +22:10
4. Mshari Althefiri/Nasser Al-Kuwari Can-Am Maverick X3 +54:31
5. Saeed Zaki Almouri/Sergio Lafuente Can-Am Maverick X3 +57:10

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu