Richards o Elenově odchodu: Nároky na spolujezdce se změnily

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

David Richards reagoval na ostrá slova Daniela Eleny, která monacký navigátor pronesl poté, co se dozvěděl, že s ním Richardsova společnost Prodrive již nepočítá. Osmašedesátiletý Brit zároveň nastínil další program a plány týmu Bahrain Raid Xtreme.

David Richards, Bahrain Raid Xtreme
David Richards, Bahrain Raid Xtreme. Shakedown před Rally Dakar 2021. © BRX

O svém odchodu z týmu, v jehož barvách absolvoval jediný start při lednové Rally Dakar, se Daniel Elena dozvěděl v úterý dopoledne z telefonátu se Sébastienem Loebem. Francouzský závodník svému dlouholetému spolujezdci oznámil, že na přání týmu Bahrain Raid Xtreme, jehož chod Prodrive zajišťuje, jejich spolupráce končí.

Elena na nepříjemnou zprávu emotivně reagoval prostřednictvím videa zveřejněného na sociálních sítích. Kromě jiného nesouhlasil s kritikou své navigátorské práce a vytkl týmu, že nenaslouchal radám z úst členů svých posádek.

„Celou záležitost jsme konzultovali se Sébastienem. Podobné rozhodnutí samozřejmě nelze brát na lehkou váhu, na druhou stranu se však musíte dívat na věci objektivně a občas je potřeba učinit drsná rozhodnutí,“ říká k situaci David Richards.

DAKARMANIA #3
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Podívejme se na výsledky podniku a na to, co se v jeho průběhu dělo. Řekl bych, že Dakar je nyní čímsi opravdu unikátním. Za posledních několik let se úplně změnil,“ hodnotí šéf společnosti Prodrive, pro kterou byl Dakar 2021 první cross-country rally v celé její historii. „Už to není stejný podnik, jako býval v Africe nebo Jižní Americe. Pokud jde o navigaci, je naprosto unikátní, což vyžaduje spoustu zkušeností a velkou praxi.“

„Naše vystoupení na Dakaru jsme důkladně vyhodnotili. Uplynuly dva měsíce, během kterých jsme absolvovali spoustu porad a debat, při nichž jsme do sebemenších detailů probrali naše počínání i možnosti budoucího zlepšení. Nic jsme neopomněli a pod drobnohled se dostalo naprosto vše. Ať už se to týkalo přístupu, vozu, výkonů jezdců a spolujezdců, ale i všech jednotlivců v týmu, který také měníme. Jakákoliv změny v organizaci jsou obtížné a nelze je činit lehkomyslně, proto jsme vše a se všemi důkladně konzultovali.“

„Byli jsme si velmi dobře vědomi dlouholetého vztahu mezi Sébastienem a Danielem a pokud bychom si mysleli, že Sébastien neakceptuje závěry, k nimž jsme všichni společně dospěli, něco takového bychom ani nenavrhli,“ tvrdí Richards, ale konkrétní důvody, proč tým o Elenovy služby ztratil zájem, blíže komentovat nechce.

Sébastien Loeb, Dakar 2021
Sébastien Loeb/Daniel Elena, BRX Hunter, Bahrain Raid Xtreme. Rally Dakar 2021. © ASO/DPPI

Zatím není jasné, kdo by měl Elenu po Loebově boku nahradit.

„Momentálně zjišťujeme a zvažujeme možnosti. Rád bych zdůraznil, že najít někoho se zkušenostmi, jaké vyžaduje podnik tohoto typu, není snadný úkol,“ říká Richards. „Peterhansel byl letos při shánění nového spolujezdce mimořádně úspěšný a závod vyhrál. Nároky kladené na spolujezdce se dramaticky změnily, což je v celé situaci klíčové. Je čas přivést někoho jiného.“

„Sébastien chce vyhrát Dakar a my bychom příští rok rádi vyhráli mistrovství světa v cross-country rally. Teď máme čas, abychom vše vyřešili, protože znovu budeme testovat až v polovině roku, jakmile upravíme auto podle nových předpisů. Před příštím Dakarem bychom rádi startovali v Maroku a na několika dalších soutěžích,“ uzavírá Richards.

Obsáhlé ohlédnutí za Rally Dakar 2021, otevřené rozhovory a další velké příběhy dakarské historie najdete v právě vydaném magazínu DAKARMANIA #3. Objednávat můžete na eshop.dakarmania.cz.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu