Zoloto Kagana: MAZ nasadí tři „kapotniky“

Rubrika: Kamiony  
/ Aktualizováno:

Tovární tým běloruské automobilky definitivně opouští koncepci trambusových soutěžních kamionů. O víkendu odstartuje do rally Zoloto Kagana se třemi kapotovými speciály MAZ 6440RR.

MAZ-Sportauto, Zoloto Kagana 2021
Trojice vozů MAZ 6440RR týmu MAZ-Sportauto cestou do dějiště rally Zoloto Kagana 2021. © MAZ-Sportauto

Šéf týmu Sergej Vjazovič bezprostředně po návratu z Rally Dakar 2021 potvrdil, že do budoucna bude MAZ-Sportauto nasazovat již pouze „kapotniky“. Oba stroje, které v lednu v Saúdské Arábii pilotovali Vjazovič a Alexej Višněvskij, prošly v uplynulých měsících repasí a doznaly také několika vývojových úprav. Kromě toho v minských dílnách dokončili stavbu třetího exempláře vozu 6440RR, jenž si na přelomu tohoto a příštího týdne odbude závodní premiéru.

Stejně jako na Dakaru bude v jezdecké sestavě chybět zkušený Alexandr Vasiljevskij. Pětapadesátiletý matador sice do Astrachaně odcestoval, ale v týmu bude plnit jinou roli. Vedle Vjazoviče a Višněvského se jako třetí pilot představí Vitalij Muryljov, který má na svém kontě zatím dva starty za volantem trambusového Mazu 5309RR a loni skončil na Zoloto Kagana pátý.

Také letos bude MAZ-Sportauto na Zoloto Kagana hlavním vyzyvatelem domácího Kamazu, který ovládl všech devět předchozích ročníků a tentokrát nasadí sedm posádek. Bělorusové by vítěznou sérii svých rivalů rádi ukončili a hodlají zabojovat o vítězství, ovšem jejich hlavní priority leží přeci jen poněkud jinde.

Tatra 815 6x6 "Babča", Vimos Publishing
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Chceme především vyzkoušet několik nových technických řešení a otestovat nejnovější vůz. Kromě toho dáváme příležitost novým členům týmu, na jejichž přípravě pracujeme neustále. Potřebujeme si vychovat rezervní členy posádek, kteří se později mohou dostat do základní sestavy. Během pandemie je to obzvlášť důležité, protože účastníci cross-country rally musí pravidelně podstupovat testy a v případě pozitivního výsledku se závodu nemohou zúčastnit,“ připomíná Sergej Vjazovič. „Hlavně jde však o to, abychom se dostali do špičkové formy před červencovou Silk Way Rally.“

MAZ-Sportauto absolvuje ve čtvrtek před soutěží soukromý test, v pátek je na programu oficiální shakedown.

Rally Zoloto Kagana 2021 odstartuje v sobotu 24. dubna patnáctikilometrovým prologem, po němž budou od neděle do úterka následovat tři klasické etapy. Celkem soutěž měří 1237 kilometrů, z nichž se 853 pojede v rámci rychlostních zkoušek.

Jezdecká sestava týmu MAZ-Sportauto
pro Zoloto Kagana 2021
jezdec navigátor mechanik
#301 Sergej Vjazovič Pavel Haranin Anton Zaporoščenko
#303 Alexej Višněvskij Maxim Novikov Sergej Sačuk
#308 Vitalij Muryljov Alexandr Šved Andrej Kragelskij

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu