Andalucía Rally: Laia Sanz poprvé se špičkovým autem kategorie T1

Rubrika: Andalucía Rally, Auto, FIA SP CCR  
/ Aktualizováno:

Na motocyklu absolvovala Laia Sanz posledních jedenáct dakarských ročníků, pokaždé dojela do cíle a vyhrála kategorii žen. Teď se loučí. Ovšem jen s řídítky. Nejprestižnější maratonskou rally světa zatím opouštět nehodlá. O další úspěchy už ale bude usilovat v jiné kategorii.

Laia Sanz, Dubai Baja 2021
Laia Sanz/Lucas Cruz, Can-Am Maverick, South Racing. Dubai International Baja 2021. © Red Bull Content Pool

Novou kapitolu své kariéry v cross-country rally otevřela barcelonská rodačka při únorové baje v Dubaji. S Can-Amem týmu South Racing a navigátorem Lucasem Cruzem, jehož jsme v posledních letech zvyklí vídat po boku Carlose Sainze, obsadili deváté místo absolutně a čtvrté ve skupině T4.

V kategorii side-by-side se však Laia Sanz nehodlá zdržet dlouho. Při Andalucía Rally, která v polovině května otevře novou sezonu Světového poháru FIA v cross-country rally, se představí s Mini JCW Rally z dílen německého X-raidu.

Na domácím podniku bude mít Španělka pro premiéru s výkonným speciálem téměř ideální podmínky. Andaluské tratě totiž nejsou ani zdaleka tak náročné jako v případě některých dalších soutěží světového poháru a svým charakterem se blíží spíše evropským bajám než náročnějším pouštním závodům. To by mělo pětatřicetileté závodnici usnadnit jak aklimatizaci za volantem, tak další práci při ladění souhry s navigátorem.

Andalucía Rally 2021 oficiálně odstartuje ve středu 12. května osmikilometrovým prologem, po němž budou od čtvrtka do neděle následovat čtyři etapy. Celkem soutěž měří 1473 kilometrů, z nichž se 1086 pojede v rámci rychlostních zkoušek.

Laia versus Cristina

Díky startu s Mini od X-raidu se Laia Sanz jistým způsobem vydává ve stopách své krajanky Cristiny Gutiérrez, která při premiéře se stejným vozem vybojovala loni v Andalusii osmé místo. Výsledek a předvedený výkon otevřely devětadvacetileté pilotce z Burgosu cestu hned k několika dalším zajímavým příležitostem.

Lewis Hamilton angažoval Cristinu Gutiérrez do svého týmu, který nasazuje do nové série Extreme E, a šanci dostala také u Red Bullu, když na Dakaru 2021 na poslední chvíli nahradila zraněného Američana Blada Hildebranda. S buginou OT3 se pak stala první ženou, která od roku 2005 dokázala vyhrát dakarskou etapu v některé z kategorií. Podle španělského deníku Marca je i díky tomu v hledáčku týmu Prodrive, resp. Bahrain Raid Xtreme pro Dakar 2022…

Acciona Sainz XE Team, Desert X Prix 2021
Vozy týmů Acciona | Sainz XE a X44 po startu jedné z rozjížděk v rámci Desert X Prix 2021. © Extreme E

Obě Španělky tak v následujících sezonách nejspíš nejednou poměří své síly v přímém souboji ve stejné kategorii. A to nejen na Dakaru a dalších cross-country rally, ale také v již zmíněné Extreme E. Laia Sanz v této sérii hají barvy stáje Acciona | Sainz XE společně s Carlosem Sainzem, Cristina Gutiérrez se v Hamiltonově týmu X44 střídá za volantem se Sébastienem Loebem. Po prvním závodě v Saúdské Arábii patří dvojici Gutiérrez, Loeb druhá příčka, duo Sanz, Sainz je čtvrté.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu