Mitsubishi křísí Ralliart. Ve hře je návrat na Dakar

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Výroční zpráva Mitsubishi Motors za rok 2020 je zajímavým čtením nejen pro ekonomy, ale také pro příznivce motoristického sportu. Japonská společnost oživuje slavný Ralliart, pod jehož hlavičkou v minulosti sklízela úspěchy na Dakaru a v mistrovství světa v rally.

Stéphane Peterhansel, Dakar 2007
Díky posádce Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret získalo Mitsubishi v roce 2007 dvanácté dakarské vítězství. © Mitsubishi Motors

Opětovné nastartování Ralliartu považuje za jednu z hlavních současných priorit výkonný ředitel společnosti Takao Kato. Návrat na scénu světového motorsportu má podpořit především prodeje na trzích v Asii a Austrálii, kde se Mitsubishi prosazuje především se svými SUV. I proto je podle dobře informovaných zdrojů návrat na Dakar z hlediska návratnosti investic „dost dobře možný a pravděpodobnější“ než comeback do WRC, kde Ralliart v devadesátých letech minulého století slavil s Tommim Mäkinenem čtyřikrát v řadě zisk titulu mistra světa v rally.

Na Dakaru se Mitsubishi začalo angažovat v roce 1983 a mezi lety 1985 až 2007 nasbíralo v kategorii automobilů rekordních dvanáct vítězství. Své aktivity v cross-country rally ukončilo během ekonomické krize v roce 2009. Ralliart se z motoristického sportu stáhl o rok později s odvoláním na malou a stále klesající poptávku po náhradních dílech na dříve prodané závodní vozy.

Jednotlivé indicie nasvědčují tomu, že by k návratu Mitsubishi na Dakar mohlo dojít už v horizontu následujících dvou let. Navázat na někdejší slávu Pajera se Ralliart pravděpodobně pokusí s modelem Triton, případně s nějakým novým (?) modelem kategorie SUV či crossover. S ohledem na obrovské investice, jež Mitsubishi vynakládá na vývoj plug-in hybridů a elektrických pohonných jednotek, i pořadateli avizovaný postupný odklon Rally Dakar od spalovacích motorů, lze očekávat, že by také nové speciály se třemi diamanty ve znaku měly být elektrické.

Toby Price s Tritonem už příští měsíc

Dvojnásobný vítěz Rally Dakar v kategorii motocyklů Toby Price tento týden představil Mitsubishi Triton Trophy Truck, s nímž se zúčastní letošního ročníku slavného australského Finke Desert Race (11. až 14. června), který v minulosti šestkrát vyhrál.

Toby Price, Mitsubishi Triton Trophy Truck

Vůz postavil americký TCSO Racing, ale na jeho přípravě se intenzivně podílela také společnost Mitsubishi Motors Australia a designeři mateřské Mitsubishi Motors Corporation. Na unikátním speciálu se pracovalo od počátku roku 2020.

Aktuální spojení Mitsubishi a Tobyho Price může leccos naznačovat také o blízké budoucnosti. Australský trh je pro japonskou značku velmi důležitý a 33letý závodník by pro ni mohl být velmi zajímavým ambasadorem. S ohledem na zkušenosti, které již dnes má i s dvoustopými závodními vozidly, lze předpokládat, že by se za několik let mohl s automobilem objevit i na Dakaru. A proč ne právě s Mitsubishi?

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu