Audi už testuje elektrický dakarský speciál

Rubrika: Auto, Dakar 2022  
/ Aktualizováno:

Audi zahájilo další fázi příprav na svůj start na Rally Dakar 2022. Necelý rok od chvíle, kdy vznikly první návrhy jeho konceptu, absolvovalo elektrické Audi RS Q e-tron úvodní testy.

Audi RS Q e-tron, testování
Audi RS Q e-tron, Audi Sport. Testování červenec 2021, severní Německo. © Audi

Dakarský speciál RS Q e-tron ujel první kilometry na počátku července na testovací dráze Audi v Neuburgu. První rozsáhlejší testy se uskutečnily koncem minulého týdne na severu Německa. Za volantem se již vystřídali všichni tři piloti, kteří by měli v lednu startovat na Dakaru.

„Když jsem auto viděl poprvé, říkal jsem si, že je strašně široké. Ale při jízdě se chová opravdu velmi dobře. Díky velmi nízko umístěnému těžišti se ovládá podobně jako rallycrossové auto,“ popisuje Mattias Ekström. „Sám jsem byl trochu překvapený, že tak velké auto může být tak dobře ovladatelné. Opravdu jsem si užil každý metr jízdy.“

Audi RS Q e-tron, testování
Audi RS Q e-tron, Audi Sport. Testování červenec 2021, severní Německo. © Audi

„Už při pohledu zvenčí je evidentní, že tohle auto je plné špičkových technologií, a to se jich ještě mnohem víc ukrývá pod kapotou: samostatný elektromotor z formule E na každé nápravě; žádná převodovka, prostě jen stálý výkon, jakmile sešlápnete plynový pedál; rekuperace energie při brzdění; software simulující funkci centrálního diferenciálu… To vše napomáhá ke skutečně skvělým jízdním vlastnostem,“ dělí se o první dojmy Švéd, jehož týmovými kolegy u Audi jsou Stéphane Peterhansel a Carlos Sainz.

Další zkušební jízdy čekají dakarský speciál Audi příští týden ve Španělsku.

Audi RS Q e-tron, testování

„Už v průběhu předchozích měsíců jsme se v rámci projektu hodně naučili, ale teď potřebujeme nasbírat data. V první řadě si potřebujeme ověřit, že jsme se při vývoji vydali skutečně správným směrem. Okruhové závodění jsme za desítky let, kdy jsme se mu věnovali, znali opravdu důkladně a do nejmenších detailů. Naopak tento projekt pro mě byl na začátku něco jako pirátský poklad: otevírali jsme truhlu a vůbec jsme netušili, co bychom měli čekat,“ přiznává Stefan Dreyer, šéf vývoje Audi Sport v rámci projektů v oblasti motoristického sportu.

Jedinečnost celého projektu zdůrazňuje i Sven Quandt, jehož nově zformovaný Q Motorsport bude zajišťovat chod týmu.

„Jedná se o fascinující a zároveň velmi komplexní auto. Určitě mohu říct, že je to jedno z nejkomplexnějších aut, jaká jsem za celý svůj život viděl,“ tvrdí Sven Quandt. „Je to trochu jako první cesta na Měsíc. I lidé, kteří tehdy stavěli raketu pro tuto cestu, vůbec nevěděli, co mají čekat. Myslím, že jsme v hodně podobné situaci.“

Audi RS Q e-tron, testování
Audi RS Q e-tron, Audi Sport. Testování červenec 2021, severní Německo. © Audi

V rámci přípravy na Dakar 2022 absolvují Audi Sport a Q Motorsport během léta a podzimu celou sérii testů a později také přípravné závody.

„Všechny projekty jsou vždy do značné míry především o přípravě. Nás teď čeká opravdu zajímavý testovací program, při kterém budeme řešit spoustu věcí s různou prioritou. Zásadní je samozřejmě veškerý software a zavěšení. Hlavně však potřebujeme ujet spoustu kilometrů, abychom zjistili, jestli máme opravdu bezproblémové auto, nebo naopak musíme pár věcí ještě pořešit a doladit,“ uzavírá Mattias Ekström.

Audi RS Q e-tron, testování

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu